Ринок нерухомості: що купують українці та чи готові брати кредити

75,6% громадян вважають, що кредитна ставка має бути до 5% річних.
Ринок нерухомості: що купують українці та чи готові брати кредити
Francesca Tosolini / unsplash.com

Майже половина українців поки що не планують купувати нерухомість. Люди збирають гроші на житло і неохоче беруть кредити на його покупку.

Про це пише РБК-Україна, поспілкувавшись із аналітиками OLX Нерухомість.

Читайте також:

Повідомляється, що, за результатами опитування, проведеного OLX Нерухомість, майже половина респондентів (48,4%) поки що не планують купувати житло. Водночас, 15,5% опитаних мають намір здійснити покупку протягом наступного року. Ще 11,8% планують придбати нерухомість протягом 2-3 років, а 14,1% - у найближчі 3-5 років.

Також наголошується, що серед тих, хто вже придбав житло, 11,9% зробили це за останні 2-3 роки, 6,4% – за останній рік, а ще 2,7% перебувають на етапі оформлення документів. При цьому переважна більшість покупців (69%) обрали квартири, 21,8% – будинки, а 8,4% інвестували в інші типи нерухомості, такі як склади, дачі чи земельні ділянки.

Видання зазначає, що за вартістю житла 36% респондентів витратили від 30 до 70 тис. доларів, 33% - до 30 тис. доларів, 12% - від 70 до 150 тис. доларів, а 7% - понад 150 тис. доларів.

Крім того, можливість взяти кредит на нерухомість у майбутньому розглядають лише 8% опитаних, тоді як 36% відкидають цю опцію. Серед тих, хто вже придбав житло, 17,6% користувалися кредитними програмами. Найчастіше українці купували квартири (49%) та будинки (46,6%). Головні причини вибору кредитування включають брак власних коштів для повної оплати (65%) і можливість поступових виплат без фінансового навантаження на сім'ю (39,1%). У той же час, 13% обрали пільговий кредит за програмою "єОселя".

Також, згідно з даними, важливими перевагами кредитування опитані назвали можливість отримати житло без накопичення повної суми, поступових виплат та вигідних процентних ставок. Однак серед перешкод – небажання платити відсотки за кредитом (36%), побоювання фінансових ризиків (35%), а також недовіра до кредитних програм (23%). Також більшість українців (75,6%) вважають, що кредитна ставка має бути до 5% річних, ще 17,5% готові прийняти ставку в межах 6-8%.

Як пише видання, щодо програми "єОселя", 41% респондентів добре обізнані про її умови, ще 39% мають лише загальне уявлення, а 12% планують скористатися цією програмою для купівлі житла, а 4% - взагалі не чули про цю програму.

Раніше ми писали про те, що понад 12,5 тисяч українських сімей взяли пільгові іпотечні кредити за програмою "єОселя" на загальну суму 20 млрд грн з моменту її запуску.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK