Наслідки війни: кількість безхатьків в Україні зросте

Чому українці опиняються на вулиці та хто вони.
Наслідки війни: кількість безхатьків в Україні зросте
Matheus Ferrero / unsplash.com

Широкомасштабна війна призвела до підвищення рівня бездомності в Україні. 22% осіб, які мешкають на вулиці або у притулках, є внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

Про це пише LIGA.net із посиланням на дані дослідження благодійної організації "Depaul Україна".

Зазначається, що 49% безхатьок живуть на вулиці понад п'ять років, а 95% опитаних – понад рік. Серед них 69% зазнавали насильства на вулиці, а 24% постраждали від домашнього насильства. Серед жінок на це скаржилася кожна друга.

Читайте також:

Повідомляється, що зараз найпоширенішою причиною, чому українці стають безхатченками, є внутрішня міграція, спричинена війною. Дуже часто люди, які стають ВПО, вже мають фактори вразливості: інвалідність, низький рівень доходів, велика кількість утриманців.

Видання зазначає, що автори дослідження попереджають про те, що найближчими роками слід очікувати збільшення кількості безпритульних серед ВПО через зменшення підтримки від держави та громадських організацій.

"Раніше всі зареєстровані ВПО мали право на отримання державної грошової допомоги на проживання. У березні 2024 року критерії для її отримання були звужені до конкретних факторів соціально-економічної вразливості, серед яких люди похилого віку, люди з інвалідністю та малозабезпечені сім'ї з дітьми. Але є велика кількість населення з груп ризику, які не відповідають цим критеріям. У результаті, як це не парадоксально, деякі люди, які вважаються менш уразливими, можуть все частіше наражатися на більший ризик бездомності», – пишуть автори дослідження.

Крім того, на думку експертів, ще одним фактором, який може сприяти бездомності, є мобілізація. Для того, щоб влаштуватися на роботу, отримати довідку ВПО чи медичну допомогу, чоловікам необхідно пред'явити документи. Ті, хто боїться призову, вирішують не влаштовуватись на офіційну роботу, не звертатися за допомогою. Деякі чоловіки просто ховаються. Тому вони не можуть заробляти на життя, отримувати медичну допомогу, що призводить до погіршення здоров'я. А це, у свою чергу, збільшує шанси опинитися на вулиці.

"За даними парламентського комітету з питань економіки, 3,7 мільйона з 11 мільйонів українських чоловіків віком 25-60 років підлягають призову на військову службу. Згідно з опитуванням, проведеним українським дослідницьким агентством Info Sapiens, 48% чоловіків не готові йти воювати, а 18 % не визначилися", – йдеться у дослідженні.

Також повідомляється, що звільнення з військової служби – ще один фактор, що сприятиме збільшенню бездомності. Ті, хто мав досвід активних бойових дій, частіше схильні до депресії, тривоги, посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та інших проблем з ментальним здоров'ям.

"Лише 2% людей, яких ми опитали для цього звіту, є ветеранами нинішньої війни. Але ця цифра, безперечно, зростатиме згодом: ветерани, як правило, мають більший ризик стати бездомними, і Україна має підготуватися до того, що наступні роки суттєво зросте кількість безхатніх ветеранів та безпритульних сімей, у складі яких є ветерани”, – застерігають автори дослідження.

інфографіка
інфографіка / depaul.org.ua

Раніше ми писали про те, що в Україні з'явився Національний інститут житла, підтримуватиме зусилля уряду України та його партнерів щодо збільшення кількості доступного житла для внутрішньо переміщених осіб та людей, будинки яких були пошкоджені або зруйновані внаслідок повномасштабної війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK