Ринок нерухомості: де в Європі дорожчає, а де дешевшає житло

Найбільше зростання цін на житло з 2010 року спостерігалося у країнах Балтії та Центральної Європи.
Ринок нерухомості: де в Європі дорожчає, а де дешевшає житло
Maurice Williams / unsplash.com

Ринок нерухомості ЄС поступово зростає. Так, у другому кварталі 2024 року, порівняно з попереднім кварталом, ціни на житло зросли на 1,9%, а орендна плата зросла на 0,7%. У річному вираженні зростання становить 2,9% для ринку продажів та 3% для оренди.

Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на дані Eurostat.

Читайте також:

Зазначається, що найбільше зростання цін на житло з 2010 р. спостерігалося у країнах Балтії та Центральної Європи. Лідером стала Естонія, де ціни зросли на 232%. За нею йдуть Угорщина з 218% зростанням, Литва зі 178% і Латвія зі 146%. Ці показники значно перевищують середній рівень ЄС.

Також повідомляється, що найбільше підвищення вартості оренди зафіксовано в Естонії, де ціни зросли на 203%. Значне зростання орендних ставок відзначалося також у Литві, Ірландії та Угорщині. А єдиною країною, де зафіксовано зниження цін на оренду, стала Греція, де показник упав на 18%.

Крім того, наголошується, що в деяких країнах ЄС все ще спостерігається зниження цін на нерухомість, зокрема в Люксембурзі (-8,3%), Фінляндії (-4,8%), Франції (-4,6%). А найбільше зростання цін у другому кварталі відзначено у Польщі (+17,7%), Болгарії (+15,1%), Литві (+10,4%), Хорватії (+10,0%).

Експерти прогнозують подальше пожвавлення ринку нерухомості в більшості країн ЄС. Зокрема, відзначається зростання інвестицій у ринок нерухомості Нідерландів на 70%, а також оновлення ринку житлової нерухомості у Данії. В Італії спостерігається підвищений інтерес інвесторів до готельного бізнесу.

Раніше ми писали про те, що в Чехії на купівлю власної нової квартири на первинному ринку йде 13,3 середніх річних зарплат, що є найбільшим показником у Європі, а найдешевшою країною у грошовому еквіваленті є Боснія та Герцоговина – 1315 євро за квадратний метр.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK