Названо країни, де найбільше з'їдають м'яса: яке місце в України

ТОП-5 держав за вживанням яловичини очолює Аргентина, а свинини - Хорватія.
Kelvin Zyteng / unsplash.com
Kelvin Zyteng / unsplash.com

Королівство Тонга - невелика і віддалена держава в Тихому океані, розташована на захід від Австралії, - вважається світовим лідером за обсягом споживання м'яса. У цій країні з'їдається 148 кілограмів на душу населення на рік. При цьому Україна посідає лише 102 місце в рейтингу зі 187 країн із річним споживанням - 48 кг/особа. Про це повідомляють Dengi.ua з посиланням на інфографіку visualcapitalist.com.

ТОП-5 країн за споживанням яловичини

Найбільше яловичини на душу населення їдять в Аргентині (46 кг), далі йдуть Зімбабве (44,4 кг), США (38 кг), Ізраїль (36,1 кг) і Бразилія (34,6 кг). Аргентина утримує позиції завдяки багаторічній традиції приготування асадо - національного барбекю, де яловичина відіграє ключову роль. Високий показник Зімбабве також пов'язаний з тим, що цей вид м'яса є важливою частиною місцевого раціону, що робить країну винятком в африканському регіоні.

Читайте також:

ТОП-5 країн за споживанням свинини

Лідерами у споживанні свинини залишаються Хорватія (57,4 кг на людину), Іспанія (56,5 кг), Чорногорія (53,5 кг), Гонконг (52,6 кг) і Польща (51,6 кг). У Хорватії та Іспанії свинина широко використовується в національних кухнях - від в'ялених виробів до традиційних рагу. У Чорногорії та Гонконгу також сильні кулінарні традиції, пов'язані з цим видом м'яса. Одним із найвідоміших національних продуктів Чорногорії є негушський пршут - сиров'ялена шинка, що нагадує італійський прошутто.

ТОП-5 країн за споживанням курки

Найбільше курятини припадає на жителів Сент-Вінсента і Гренадін (94,1 кг на людину). За ними йдуть Тонга (90,6 кг), Маршаллові Острови (74,8 кг), Самоа (74,8 кг) та Ізраїль (70,8 кг). За винятком Ізраїлю, всі країни в списку - острівні, а курка для них є найдоступнішим і найпростішим у виробництві джерелом білка при обмежених земельних ресурсах.

ТОП-5 країн за споживанням козлятини та баранини

Найбільшу кількість козлятини і баранини споживають у Монголії (68,5 кг на особу), далі йдуть Бахрейн (23,4 кг), Нова Каледонія (21,9 кг), Туркменістан (20,3 кг) і Чад (19 кг). Першість Монголії пояснюється традиційним пастушим укладом. Суворий клімат і малородючі землі обмежують можливості вирощування культур, тому м'ясо і тваринний жир відіграють ключову роль у харчуванні, особливо в холодну пору року.

ТОП-10 країн світу за річним споживанням м'яса

  1. Тонга 148 (кг/на душу населення)
  2. Монголія 132
  3. Сент-Вінсент і Гренадіни 124
  4. Гонконг 123
  5. Сполучені Штати 123
  6. Маршаллові Острови 118
  7. Аргентина 113
  8. Ізраїль 113
  9. Макао 113
  10. Австралія 112

інфографіка
інфографіка / visualcapitalist.com

Раніше Dengi.ua повідомляли, що за час повномасштабної війни в Україні здорожчали: свинина (ошийок) на 103,2%, яловичина на 75,8% а куряче філе на 84,6%.

Водночас, як писали Dengi.ua, у 2025 році Україна збільшила імпорт свинини у 8 разів.



Слідкуйте за нашими новинами та відео
  • YouTube
  • Facebook
  • Telegram
  • Google News

ТОП-Новини