Інтернет-провайдерів хочуть обкласти новими податками

Інтернет-асоціація України просить захисту у президента Зеленського.
Інтернет-провайдерів хочуть обкласти новими податками
Leon Seibert / unsplash.com

Народний депутат Данило Гетьманцев виступає проти використання фізичних осіб-підприємців (ФОП) як інтернет-провайдерів. У свою чергу Інтернет асоціація України просить захисту у президента Володимира Зеленського, щоб зупинити кампанію зі знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

Про це повідомляє УНН.

Читайте також:

Видання зазначає, що Гетьманцев написав у своїй авторській колонці для «Главком», що серед інтернет-провайдерів, що працюють в Україні, поширена практика оформлення ФОП для зниження податкового навантаження.

"Середній дохід на одного користувача послуг фіксованого зв'язку – 219 грн (проти 102,1 грн у мобільного). Зрозуміло, що сегмент фіксованого зв'язку та Інтернету не зміг не скористатися можливістю масово маскуватися під фізичних осіб-підприємців. Адже вигода безперечна – отримуючи від одного користувача 219 грн доходу, при використанні спрощеної системи оподаткування з них сплачується лише 10,95 грн (!!!) податків, тоді як податкове навантаження на загальній системі склало б 75,34 грн – у сім разів вище", – пише нардеп.

На думку Гетьманцева, це може стати додатковим джерелом оподаткування.

"Галузь досить багата, а в умовах, коли через часті відключення світла вона залишається працювати стабільно – вона має додаткові переваги і, відповідно, зростання виручки. Загальні доходи від надання послуг фіксованого зв'язку у 2023 році склали 21,2 млрд грн, зростання порівняно з попереднім роком на 33,3% (для порівняння – доходи операторів мобільного зв'язку – 61,7 млрд грн, темпи збільшення порівняно з 2022 роком – лише 9,8%)”, – вважає голова податкового комітету ВР.

У свою чергу, як повідомляє видання, Інтернет асоціація України після цих заяв нардепа попросила захисту у президента Володимира Зеленського та закликала його зупинити кампанію зі знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

"Інтернет Асоціація України закликає державу виконувати Закон. Не має бути колективної відповідальності цілої галузі за те, що хтось "мімікрує" під когось (тим більше, якщо й у самій цій "мімікрії" немає порушення закону, а воно просто комусь" -то заважає "). Держава має всі механізми, щоб законним способом закривати такі "свердловини", а не ліквідувати законну можливість використання спрощеної системи оподаткування для цілої окремої галузі і тим самим вбивати весь малий вітчизняний телеком-бізнес на користь великим гравцям з іноземними власниками, завдаючи шкоди своїм інтересам. Адже ми рухаємося в ЄС, де такий спосіб "підтримки" малого та мікробізнесу категорично неприйнятний", – йдеться у відкритому листі до президента Зеленського.

Раніше ми писали про те, що США закликали Україну боротися із контрабандою, а не підвищувати податки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK