Орбан обклав податком компанію, яка імпортує російську нафту через Україну

Досвід Угорщини може бути корисним для України.
Орбан обклав податком компанію, яка імпортує російську нафту через Україну
Ділянка нефтопроводу «Дружба» над річкою Стрий / Wikipedia.org

Угорщина обклала податком російську нафту, що постачається через територію України, яка вираховується як різниця між цінами на нафту марки Brent та на російський сорт Urals.

Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на слова екс-керівника Оператора ГТС України Сергія Макогона в інтерв'ю виданню.

Читайте також:

За його словами, уряд Угорщини обклав додатковим податком угорську компанію MOL, яка імпортує російську нафту нафтопроводом через територію України.

«Вони запровадили додатковий податок на MOL. Він розраховується як різниця між цінами на нафту марки Brent та Urals. Тобто угорський уряд наповнює бюджет за рахунок купівлі дешевшої російської нафти приватною компанією», - розповів Сергій Макогон.

При цьому, на думку Макогона, Україна може також використати угорський досвід.

"Тоді постає питання: а чому їм так можна, а нам ні? Чому б нам не запровадити додатковий податок на транзит? Якщо ми не можемо зупинити транзит через якісь зобов'язання перед країнами ЄС, ніхто не заважає нам збільшити вартість транзиту. Це було б прозоро та зрозуміло", – вважає експерт.

Також повідомляється, що Укртранснафта, що входить до групи "Нафтогаз", отримує за транзит від російського оператора нафтопроводу "Транснефть" близько $250 млн на рік. А вартість прокаченої через Україну російської нафти становить щонайменше $6 млрд на рік.

Видання нагадує, що 17 липня 2024 року санкції, запроваджені Україною, заблокували транзит російської нафти Лукойлу до Угорщини та Словаччини.

Раніше ми писали про те, що російський уряд готовий продовжити транзит газу до ЄС через газотранспортну систему України після завершення дії чинного контракту.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK