Нацбанк підтримує підвищення податків – Андрій Пишний

Це принесе бюджету 120 із необхідних 500 мільярдів гривень.
Нацбанк підтримує підвищення податків – Андрій Пишний
Katie Harp / unsplash.com

Національний банк підтримує ініціативу Кабінету Міністрів щодо підвищення податків. Проте це не зможе повністю покрити дефіцит бюджету.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний в інтерв'ю "Економічній правді".

Читайте також:

«Національний банк підтримує уряд у його прагненні знайти додаткові фіскальні джерела для покриття дефіциту бюджету – я говорю про підвищення податків. І якщо можна використати це інтерв'ю, щоб донести повідомлення до сесійної зали парламенту, я хочу це зробити. Я хочу, щоб уряд був максимально успішним у цьому питанні», – заявив Андрій Пишний.

За словами голови регулятора, підвищення податків є важливим, але не вирішальним джерелом покриття дефіциту бюджету.

«Як Національний банк ми не обговорюємо дизайн фіскальної пропозиції. Але це має розглядатися як одне з важливих джерел, але, на жаль, не самодостатніх джерел, адже дозволяє покрити лише близько 120 мільярдів із 500 мільярдів гривень. Решта – за рахунок внутрішнього боргового ринку», – наголосив глава Нацбанку.

При цьому він зазначив, що альтернативою підвищенню податків може стати інфляція та девальвація.

«Це складне рішення. Але хочу сказати, що боюсь простих рішень у наших дуже непростих умовах. Адже іноді є спокуса піти навпростець, щоб ширше досягти бажаного. Коли я чую, що давайте розглянемо альтернативу перегляду та розширенню податкової бази у вигляді девальвації та інфляції, у мене виникає питання: а ви бачили хоча б одну успішну країну, яка пішла цим шляхом?», – сказав Андрій Пишний.

Раніше ми писали про те, що, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, підвищення ставки військового збору із зарплат українців з 1,5% до 5%, а також його поширення на юридичних осіб, включаючи ФОП, (1% від обороту) та на окремі операції фізичних осіб (з 5 до 30%) – справедливий крок під час війни для фінансування Сил оборони.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK