Експерт розповів, що буде, якщо підняти податки «заднім числом»

Підвищення ПДВ замість військового збору було б кращим для української економіки.
Експерт розповів, що буде, якщо підняти податки «заднім числом»
ілюстративне фото / ukr.radio

Через ретроспективне підвищення податків з 1 жовтня бізнес починає переводити працівників "в тінь", а зарплатний тіньовий сектор збільшиться на 10%.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на слова засновника Advanter Group Андрія Длігача під час Бізнес-форуму "Зроблено в Україні".

"Держава навчилася заднім числом змінювати правила гри, тому з 1 жовтня багато підприємців переводять працівників у тіньовий сектор. За нашими підрахунками, це на 10 процентних пунктів збільшить тінь в Україні", - наголосив Андрій Длігач.

Читайте також:

При цьому у коментарі виданню він уточнив, що йдеться про тінь у секторі заробітної плати, яка зараз становить 35%. Тобто понад третину суми сплачених зарплат в Україні – неофіційні. Длігач послався на розрахунки Advanter Group у результаті моделювання на основі даних 220 компаній різних сфер та масштабів. Так, для більшості компаній стає вигідним скорочення персоналу, або повернення до практики "зарплат у конвертах".

Як, пише видання, Андрій Длігач є прихильником підвищення податку на додану вартість замість підвищення військового збору, адже ПДВ сплачують усі, а ВЗ – лише "білий" бізнес, який і так сплачує податки. На його думку, підвищення військового збору є проблемою, адже не спричинить суттєвого збільшення надходжень до держбюджету, а може навіть збільшити витрати.

"За нашими підрахунками, підвищення ПДВ на 2% принесе бюджету 77 мільярдів гривень, а підвищення військового збору - до втрати 40 мільярдів, оскільки держава буде змушена паралельно підняти зарплати "бюджетникам". Якщо без підвищення для бюджетників, то збір принесе близько 30 млрд грн, або вдвічі менше ніж міг би ПДВ", - прокоментував експерт.

При цьому, згідно з його моделлю, таке підвищення ПДВ майже не вплинуло б на тінізацію зарплат. Також він повідомив, що зараз бізнес змушений піднімати зарплати в конкуренції за дефіцитні кадри, тому додаткове підвищення військового збору ще більше підштовхує компанії до тінізації.

Водночас, на думку Длігача, основними аспектами позитивного бізнес-клімату для України є верховенство права, прозора система мобілізації та бронювання, реформа податкової та митниці, прозора ліберальна податкова система, дерегуляція та подолання контрабанди.

Раніше ми писали про те, що, за словами народного депутата Данила Гетьманцева, офіціанти у кафе та ресторанах порушують закон, якщо не сплачують податки з чайових.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK