Податковий консультант розповів, як ФОП сплачуватимуть податки заднім числом

ЄСВ для фізосіб-підприємців за третій квартал 2024 року становить 5280 грн і за бажанням може бути сплачено до 21 жовтня.
Податковий консультант розповів, як ФОП сплачуватимуть податки заднім числом
Unseen Studio / unsplash.com

Верховна Рада ухвалила закон про збільшення податків. Серед іншого він передбачає, що для ФОП 1, 2 та 4 груп запроваджено військовий збір у розмірі 10% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 число поточного року, ФОП 3-ї групи та юридичні особи у 3-й групі єдиного податку сплачуватимуть 1 % від доходу як військовий збір. Ці норми починають діяти вже з 1 жовтня. Тобто ретроспективно – заднім числом, що породжує низку питань.

Про це пише LIGA.net із посиланням на YouTube-канал податкового консультанта Михайла Смоковича.

Читайте також:

Військовий збір: ФОП 1, 2, 3 група

Видання зазначає, що підвищення ставки військового збору до 5%, у тому числі із заробітної плати найманих працівників затверджено до подання податкового розрахунку звітності за найманими робітниками щомісяця, а не щоквартально, як діє зараз. Ця норма починає діяти вже наступного 2025 року. За 2024 рік звітувати можна ще по-старому: щоквартально.

Також повідомляється, що для ФОП 1 та 2 групи потрібно буде сплачувати військовий збір у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати, що діє на 1 число поточного року. З 1 квітня 2024 року мінімальна зарплата складає 8000 грн на місяць. 2024 року, у тому числі за жовтень, військовий збір для ФОП 1-2 групи становить 710 грн. 2025 року він уже складе 800 грн на місяць. Якщо не сплачувати цей збір, передбачено штраф у 50% його розміру (на додаток до збору). При цьому звітувати по військового збору ФОП 1 та 2 групи будуть у складі річної декларації з єдиного податку. Вже у січні 2025 року потрібно буде подавати цю декларацію та включати туди авансові внески щодо військового збору.

У той же час, як пише видання, ФОП 3-ї групи потрібно буде сплачувати 1% воєнного збору від доходу. Оплата буде поквартальною так само, як і єдиний податок. Крайня дата сплати – не пізніше 10 днів із останньої дати подання квартальної декларації. Першу декларацію з військовим збором потрібно буде подавати вже 2025 року – у період з 1 січня до 10 лютого. І тоді вже дохід, отриманий з 1 жовтня, потрібно буде оподатковувати ще й на 1% військового збору на додачу до "базових" 5% єдиного податку. Штрафи за несвоєчасну сплату або несплату цього збору для цієї групи – до 10% від суми такої сплати (на додаток до самої суми).

Крім того, видання повідомляє про те, чи потрібно ФОП 1 та 2 групи сплатити до 20 жовтня військовий збір за жовтень . На думку експерта, оскільки закон ще не підписано президентом і не опубліковано, то конкретики щодо того, куди точно платити, ще немає. Є сенс дочекатися пояснень з боку Державної податкової служби, щоб не мати зайвого клопоту.

Також повідомляється, що ЄСВ для ФОП за третій квартал 2024 року становить 5280 грн і має бути сплачено до 21 жовтня. Хоча саме за цей звітний період ЄСВ ще можна не платити. У такому разі не нараховується страховий стаж. Можливо, цю норму можуть усунути на 2025 рік. Тобто платити ЄСВ знову потрібно обов'язково всім тим, хто платив до початку дії цієї пільги. Але це все ще проект – рішення з цього приводу не ухвалено.

Раніше ми писали про те, що, за словами народного депутата Данила Гетьманцева, за новим законом ФОП, які мають квартальну звітність, за четвертий квартал вони подадуть її на початку наступного року, і вже тоді сплачуватимуть новий податок.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK