3000 доларів за секунду: які країни витратили найбільше на гонку ядерних озброєнь

Минулого року витрати на ядерні арсенали збільшилися на 10,7 млрд доларів.
3000 доларів за секунду: які країни витратили найбільше на гонку ядерних озброєнь
ілюстративне фото / Соцсети

9 країн, що володіють ядерною зброєю, витратили в 2023 році 91,4 мільярда доларів або майже 3000 дол. в секунду на модернізацію та розширення своїх ядерних арсеналів, що на 10,7 млрд більше, ніж у 2022 році. Серед причин аналітики називають російське вторгнення до України.

Про це пише "Голос Америки" з посиланням на дані звіту ICAN (Міжнародна кампанія за заборону ядерної зброї).

За даними звіту, на США припадає 80% збільшення цих витрат, а загальна сума минулого року склала 51,5 мільярда доларів.

Далі розташовані такі країни-лідери за витратами:

  • Китай – 11,8 млрд доларів.
  • Росія – 8,3 млрд доларів.
  • Великобританія – зростання на 17% до 8,1 мільярдів доларів.

Крім того, загальний обсяг видатків п'яти інших ядерних держав: Франції, Індії, Ізраїлю, Пакистану та Північної Кореї минулого року становив 11,6 мільярда доларів.

Читайте також:

Також повідомляється, що у 2023 році виробники ядерної зброї отримали нові контракти на суму трохи менше ніж 7,9 мільярда доларів. А загальний аналіз даних, зібраних протягом останніх п'яти років, показує, що ядерні держави витратили 387 мільярдів доларів на свої ядерні арсенали.

Видання зазначає, що експерти з контролю над озброєннями попереджають про небезпеку нових гонку озброєнь, оскільки ядерні держави нарощують свої арсенали. Так, за оцінками Пентагону, Китай має намір збільшити кількість ядерних боєголовок до 1000 до 2030 року порівняно з приблизно 200 у 2019 році. Це, на думку Комісії Конгресу зі стратегії США, має спонукати американських політиків переоцінити розмір та склад ядерних сил США.

Крім того, Комісія також висловила стурбованість дедалі агресивнішою поведінкою Росії, включаючи безпрецедентне зростання її ядерних сил, диверсифікацію та розширення її ядерних систем реагування на загрози.

"Ця війна (в Україні - ред.) підняла ядерну напругу між Росією і Заходом до найвищого рівня з часів холодної війни, і зараз існує реальна загроза ядерного конфлікту внаслідок численних відкритих і прихованих ядерних загроз Росії", - заявила виконавчий директор ICAN Мелісса Парке.

Видання повідомляє, що у звіті ICAN йдеться про 20 країн, які беруть участь у виробництві, обслуговуванні та розробці ядерної зброї. Там зазначається, що «загалом зобов'язання за контрактами на виконання робіт, пов'язаних з ядерною зброєю становлять 335 мільярдів доларів США».

Раніше ми писали про те, що за січень-квітень 2024 року витрати загального фонду держбюджету України на сектор безпеки та оборони склали 554,7 млрд. гривень або 58,6% від усієї суми видатків.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK