Скорочення штату: чи може роботодавець звільнити працівника передпенсійного віку

Чи законне звільнення осіб передпенсійного віку.
Скорочення штату: чи може роботодавець звільнити працівника передпенсійного віку
Ілюстративне фото / Getty Images

У Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці пояснили, чи можливе звільнення працівників передпенсійного віку у зв'язку зі скороченням штату або чисельності працівників.

Читайте також:

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, може бути розірваний роботодавцем у разі змін в організації виробництва й праці, зокрема скорочення чисельності або штату працівників.

При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва й праці має враховуватися переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством. У таких випадках переважне право на залишення на роботі надається працівникам із більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається зокрема працівникам, яким залишилося менше 3 років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Читайте також:

"Таким чином особи передпенсійного віку включені до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників за умови однакової продуктивності праці", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що неповнолітні особи віком від 14 до 18 років у трудових правовідносинах мають ті ж права, що й повнолітні. Водночас вони користуються низкою суттєвих пільг з охорони праці, робочого часу, відпусток та інших умов праці.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK