Понад 6 грн за кВт-год: у НКРЕКП назвали економічно обґрунтований тариф на електроенергію

За словами Ущаповського, чинний тариф на електроенергію для населення покриває лише чверть вартості.
Понад 6 грн за кВт-год: у НКРЕКП назвали економічно обґрунтований тариф на електроенергію
Ілюстративне фото / depositphotos.com

На сьогодні чинний тариф на електроенергію для населення України покриває близько 25% витрат на її виробництво, транспортування, сплату податків. Про це в інтерв'ю виданню "ЕнергоБізнес" розповів голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський.

Читайте також:

Він повідомив, що положенням про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, що затверджено постановою Кабінету Міністрів №483, встановлено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які діють з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2023 року включно.

За словами Ущаповського, встановлена Кабміном фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів не покриває всі складові витрати на виробництво, передачу (розподіл) та постачання електроенергії побутовим споживачам. 

Читайте також:

"Фіксована ціна утримується на пільговому рівні за рахунок механізму покладення спеціальних обов'язків на державних виробників електричної енергії: НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго", - сказав він.

Голова НКРЕКП зазначив, що економічно обґрунтована ціна на електричну енергію для споживачів (зокрема побутових) є значно вищою за фіксовані ціни для побутових споживачів і на сьогодні становить понад 6 грн/кВт-год (з врахуванням податку на додану вартість).

Вона складається з:

  • середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку на "добу наперед" за березень 2023 року - 3,24 грн/кВт-год (без врахування ПДВ);
  • тарифу на послуги з передачі з 1 квітня - 0,43 грн/кВт-год (без врахування ПДВ);
  • середньозваженого тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 1 квітня - 1,32 грн/кВт-год (без врахування ПДВ);
  • середньозваженого тарифу на послуги постачальника універсальних послуг - 0,115 грн/кВт-год (без врахування ПДВ);
  • ПДВ (20%).

Читайте також:

Ущаповський додав, що зараз середньозважена фіксована ціна на електричну енергію для населення становить 1,56 грн/кВт-год з урахуванням ПДВ.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів продовжив дію фіксованих тарифів на електроенергію для населення ще на місяць - до кінця травня 2023 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK