Олександр Крамаренко: Що очікує Україну у найближчому майбутньому

Ціни почали осіннє зростання, яке пришвидшиться після невблаганного підвищення тарифів
Олександр Крамаренко: Що очікує Україну у найближчому майбутньому
dengi.ua

Шалений тиск з усіх боків – так можна визначити стан справ уряду. Прем’єру з одного боку не дають набирати очки на популярних рішеннях (так, є можливості приймати популярні, а не тільки про підвищення комунальних тарифів). А з іншого боку на прем’єра вішають відповідальність за результати перемовин з МВФ та іншими жорсткими кредиторами України. Особлива родзинка в тому, що домовлялись одні (Яресько-Гонтарєва), а відповідальність нестимуть нинішні очільники відповідних структур.

Читай также: В Украине повысят штраф за вождение без ремня безопасности

Перемовини з місією Фонда – то ще не все. Насувається дата, коли суд у Лондоні винесе вердикт щодо “облігацій Януковича“, а це 3 млрд доларів тільки основної суми боргу.

ДФС залишилася без голови, який керував фіскальним блоком у якості виконуючого обов’язки рівнесенько 18 місяців. Нічого певного Мирославу Продану в провину поставити не змогли, проте він був вимушений покласти заяву на стіл. Можна вітати в о міністра фінансів пані Оксану Маркарову? Не впевнений. Наступника Продана навряд чи можна назвати людиною мінфіна.

Але ситуація навколо ДФС – не найскладніша справа для мінфіна та уряду загалом. Перемовини з МВФ – ось де реально цугцванг, тобто вимушені кроки, які не факт, що мають виграшну перспективу. Судіть самі: “священну корову” на прізвище Нафтогаз рухати – жодним чином. Десятки мільярдів гривен списано “на збільшення видобутку”, проте збільшення немає. Мінфін та уряд загалом у лихоманці шукають кошти на субсидії у зв’язку з невідворотнім підвищенням цін на газ та електрику, а з іншого боку – падіння популярності нинішньої влади у середнього класу, який, до речі, привів діючих президента та уряд у владні крісла. Отримувачі субсидій? Це поле зайняте пані Юлією та паном Олегом. І буде велике щастя, якщо він посуне її. Тоді – живемо.

Читай также: Сколько стоит обслуживание долгов Украине

Що далі? Сподівання на те, що Конституційний суд зрушить з глухого кута земельну реформу через скасування мораторію на продаж агроземель. Якщо зрушить – отримаємо приплив інвестицій, що перекриє потреби 2019 року в валюті, напевно. Друге сподівання – податок на виведений капітал. Це також потужний позитивний сигнал для України.

Хоча все може бути перекреслене півтораразовим підвищенням ціни на газ. Як наслідок матимемо шалене зростання цін – і ніяке підвищення облікової ставки не допоможе їх пригальмувати. До речі, воно – нинішнє підвищення облікової до 18% – і зараз не допоможе. Але Нацбанк вчетверте за рік її піднімає. Трохи незрозуміло, навіщо? Аби банки точно нікого на власну справу не кредитували?

Хоча, життя бентежне й без облікової ставки. Проте саме тому маємо починати планувати наступний рік. Бо нам своє робити.

Олександр Крамаренко

Повністю свіжий номер журналу “Гроші“ можна придбати онлайн.

Новости от Деньги.uа в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/dengiua



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK