Олександр Крамаренко: Нарешті свято

На нашій вулиці – свято: НБУ ліквідував дурнувату вимогу брати індивідуальну ліцензію для відкриття банківського рахунку за кордоном. НАБУ висунуло підозру голові ДФС. Ну й зима скінчилася – наш ключовий курсоутворювальний чинник.
Олександр Крамаренко: Нарешті свято
depositphotos.com

Щиро радію рішенню НБУ, яке відкрило трохи валютної свободи пересічним громадянам. Цього ми чекали давно, волали, вимагали - щоб скасували норми 24‑річної давнини декрету Кабміну про валютне регулювання та валютний контроль. Половину справи зроблено, наполовину валютну волю отримано. “Лупаймо цю скелю” далі.

Читай также: Олександр Крамаренко: Нацарював би на сто рублів і втік

Далі - це про земельну реформу. Точніше - про можливість вільно купувати і продавати землю для агробізнесу. На це чекає вся країна. Ми розуміємо, що реальний ринок землі – то є набагато більше розв’язування рук, ніж зняття заборони на закордонні рахунки. Це – надходження колосальних сум у валюті від наших таки співгромадян, які дістануть їх зі схованок, аби перетворитися на власників земельних угідь “остаточно, незворотно і фактично”. Це – стабільність гривні років на три лише за рахунок цього чинника. Це – шалений push для агробізнесу (а він дає > 40% експорту, що не жарти) в бік виробництва більш маржинальних і розумних товарів. І ще це має покласти край втраті родючості цих земель – а як втратам не бути, якщо останні років 20 майже безперервно орендарі сіють соняшник по кукурудзі, а кукурудзу – по ріпаку.

Колотнеча навколо голови ДФС Романа Насирова, якого усунуто від виконання обов’язків, – теж надихає, насправді, хоча й те, що відбувається навколо, схоже на оперету. Не припиню стверджувати, що важлива не стільки абсолютна відсутність факапів системи, скільки якість її реагування на них. Безглуздо вимагати бездоганності. Важливо вимагати жорсткої й результативної реакції на помилки та зловживання.

Читай также: Что значат нововведения НБУ для украинцев

Тішить також (так-так!) призначення в. о. голови ДФС Мирослава Продана, який до цього обіймав посаду заступника голови ДФС і керував офісом Служби по роботі з великими платниками податків. Він – виходець з Вінницької області, вважатимемо це випадковим збігом, так? Бо ж мене особисто потішило, що виконуючим обов’язки не призначили першого заступника голови – боса податкової міліції за посадою. Вважатимемо, що це знак – “маски-шоу” йдуть в небуття. Тим більше, що відповідний закон таки проголосували.

Суцільні хороші новини? В принципі – так. І особливо мені подобається, як уважно платники податків стежать за стартом розслідування щодо тих справ, які інкримінують Роману Насирову. Отже, з’явився шанс, що розслідування буде проведено ретельно і точно, що воно встановить істину.

Читай также: Александр Крамаренко: Рубят провод топором

Наостанок про голову НБУ, яку майже два тижні старанно відправляли у відставку за її власним бажанням. Мені, як платнику податків та вимушеному користувачеві винятково вітчизняної банківської системи (не маю я зарубіжних рахунків, оскільки заробітки – винятково в Україні), дуже не хотілося б зміни голови НБУ до завершення реформ банківської системи і системи валютного регулювання.

Валерія Олексіївна просто зобов’язана встигнути на жнива усіх плодів, які достигають на започаткованому нею бадиллі. Буде прикро і конче несправедливо, якщо вона не зможе насолодитися нашою глибокою вдячністю за зроблене нею з літа 2014 року. 

Головний редактор журналу Гроші Олександр Крамаренко.

Текст є особистою думкою автора. 



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK