Українці зможуть офіційно купувати ліки онлайн
Актуально

Депутати зареєстрували до розгляду правки до Закону України «Про лікарські засоби», якими пропонують продавати лікарські засоби в інтернеті на законних засадах.
Українці зможуть офіційно купувати ліки онлайн
Иллюстративное фото / dengi.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3615, згідно з яким може бути дозволена дистанційна торгівля лікарськими засобами на постійній основі.

У пояснювальній записці народні обранці аргументують необхідність внесення у Закон поправок, яких вимагає темп сучасного життя.

«Попит на лікарські засоби, що реалізуються через мережу інтернет, постійно зростає, оскільки, по-перше, придбання ліків дистанційним способом зазвичай дозволяє споживачу заощадити час та кошти, по-друге, має місце тенденція до зростання інтернет-торгівлі в цілому», – підкреслили автори законопроєкту.

Придбання ліків онлайн зацікавило, тому з’являлись ті, хто почав надавати цю послугу: великі й малі сайти, маркетплейси й агрегатори, лендінги та безліч інших ресурсів. Один із найвідоміших – liki24.com, але окрім нього існує ще багато подібних. Такі ресурси пропонують придбати ліки з доставкою до поштового відділення чи кур’єром. Та через відсутність правового регулювання з боку держави вони дотримуються далеко не всіх нормативів. Перевізник (поштова служба) може навіть не знати про склад пакунку, тому поводиться з ним, як зі звичайною посилкою. Клієнт отримує своє замовлення у простому пакеті чи коробці.

«Такий стан речей може мати певні негативні наслідки, оскільки споживачі, не будучи ознайомленими з вимогами нормативних актів щодо зберігання та транспортування лікарських засобів, перебувають під ризиком отримання фальсифікованих або зіпсованих лікарських засобів. До того ж можливість захисту прав споживача у разі придбання лікарських засобів у прямо не передбачений законодавством спосіб та за умови відсутності належного правового регулювання, значно ускладнюється», – говориться у пояснювальній записці до законопроєкту.

У разі прийняття поправок до Закону за цим ринком буде здійснюватися пильний нагляд – контролюватимуть норми доставки, покупець матиме змогу поскаржитися на неякісний сервіс. До того ж, якщо цим займатимуться, насамперед, аптеки, то можна буде не сумніватися в якості препаратів, замовлених на їхніх офіційних сайтах. Фармацевтичні заклади грають за правилами, в реальності дотримуючись усіх вимог законодавства, тому й в онлайн-просторі для них це не зміниться.

Крім того, справжні аптеки, на відміну від сторонніх сайтів, за необхідності зможуть надати клієнтам консультацію стосовно препаратів та їх застосування. Порадити, застерегти, пояснити – цьому провізори навчаються роками, це – фармацевтична опіка, яку покупець може отримати тільки від кваліфікованого спеціаліста. Чи буде це консультація в аптеці, чи за допомогою телефонної або онлайн довідки, але вона буде від фахівця. Погодьтеся, пропозиція отримати пораду від спеціаліста у зручний для себе час, не виходячи з дому чи офісу, виглядає дуже привабливою.

На час проведення карантину в країні був наданий тимчасовий дозвіл на дистанційну торгівлю лікарськими засобами. Депутати вважають цей експеримент вдалим: фармзаклади довели, що вони можуть впоратися з таким навантаженням. Поштові оператори придбали термобокси для забезпечення необхідного температурного режиму при транспортуванні лікарських засобів. Тож, покупці вже мали змогу протестувати «демоверсію» зручного фармашопінгу онлайн. Тепер чекатимемо його у повному об’ємі.

Зрозуміло, що купувати ліки на офіційних сайтах офлайн-аптек у рази безпечніше, адже продаж товару робитиме дипломований фахівець, який добре знає, як відпустити товар та зробити доставку до покупця без шкоди його здоров`ю.



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK