В Україні з’явився новий вид допомоги малозабезпеченим
Актуально

В Україні з’явився новий вид допомоги малозабезпеченим

Нещодавно Кабінет міністрів затвердив Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченій сім’ї. Таким чином, найближчим часом в Україні запрацює новий вид соціальної допомоги, який вже довів свою ефективність під час реалізації пілотного проєкту в декількох регіонах України.

Як надаватиметься допомога

Відповідно до затвердженого Порядку, будь-яка непрацююча працездатна особа з малозабезпеченої сім’ї, яка зареєстрована як безробітна, може отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на організацію підприємницької діяльності розміром до 15 мінімальних заробітних плат (тобто 97 500 грн на початок 2022 р.). Для цього необхідно подати відповідну заяву до центру зайнятості, де зареєстровано особу, а також розроблений самостійно чи у процесі навчання в тому ж центрі зайнятості бізнес-план.

Допомога має бути повернута не пізніше місяця після закінчення трирічного строку з дати її отримання. При цьому, відповідно до затвердженого Кабміном Порядку, сума, яка має бути повернена, зменшується на загальну суму сплачених за цей час податків, зборів і внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Простіше кажучи, якщо загальна сума сплачених податків за три роки перевищила розмір отриманої допомоги, повертати нічого не потрібно. Окрім того, підприємець звільняється від повернення допомоги у випадку, якщо у перший рік після її отримання влаштує на роботу не менше двох осіб із числа малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

Чому це важливо

Щороку близько мільйона українців отримують державну допомогу як малозабезпечені. В третині таких сімей є хоча б один дорослий працездатного віку, який не працює. При цьому є сумна закономірність: чим довше людина не працює, тим важче їй знову влаштуватися на роботу. В результаті втрачається мотивація до роботи та надія на краще, рівень життя не покращується і соціальна підтримка з боку держави не може виправити ситуацію.

Водночас спостерігається тенденція до щорічного зростання обсягів виплат допомоги. Іншими словами, витрати бюджету на неї постійно зростають, а якісних змін щодо кількості малозабезпечених не відбувається. Отже, очевидною є необхідність удосконалення стратегії та механізмів надання допомоги малозабезпеченим сім’ям з урахуванням найкращого міжнародного досвіду.

“Рука допомоги” з доведеною ефективністю

Саме таким механізмом, за задумом, має стати розроблений Кабміном Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. Він вже був протестований в ході пілотного проєкту “Рука допомоги”, що протягом 2017-2019 рр. впроваджувався Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку в рамках Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Пілотний проєкт реалізовувався у Львівській, Полтавській та Харківській областях, а також в декількох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Функції з надання допомоги виконували обласні центри зайнятості. Вони організовували для учасників пілотного проекту професійне навчання, консультували з питань провадження підприємницької діяльності, допомагали розробити бізнес – плани.  Кошти для надання допомоги були передбачені у державних бюджетах на 2017 та 2018 роки. Фінансова допомога становила на той час в середньому близько 70 тис. грн і надавалася у формі оплати рахунків на закупівлю обладнання і матеріалів, зазначених у бізнес-плані учасника. 

За результатами проєкту підприємцями стали 237 осіб, які займаються більше, ніж 40 видами економічної діяльності. Найбільш поширені серед них: сільське господарство, роздрібна торгівля, індивідуальні послуги та діяльність із забезпечення стравами та напоями. 

Дохід більшості новостворених підприємців становить в середньому від 25 до 150 тис. грн. на місяць. Станом на кінець 2020 року вони сплатили 9,2 млн гривень податків, зборів та ЄСВ, що складає 62% отриманих для старту власного бізнесу державних коштів. Близько 43 учасників вже повернули мікрокредити в повному обсязі, 18 з них – достроково. 

Але найоптимістичніший результат полягає в тому, що бізнеси учасників пілотного проєкту переважною мірою є досить успішними. За весь період реалізації проєкту лише 8% бізнесів закрилися, у той час як в середньому по країні до 50% малих підприємств припиняють діяльність у перший рік роботи. 

Що далі?

На загальнодержавному рівні надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченим сім’ям запроваджується з 1 січня 2022 року. 

Для залучення до цієї програми співпрацюватимуть органи соціального захисту, місцеві органи виконавчої влади і центри зайнятості. Органи соціального захисту інформуватимуть непрацюючих малозабезпечених осіб про можливість отримання ними фінансової допомоги. Центри зайнятості надаватимуть профорієнтаційні послуги, консультації з питань провадження підприємницької діяльності, проводитимуть професійне навчання, заключатимуть угоди з претендентами на допомогу і здійснюють її виплату.

Варто наголосити, що сума фінансової допомоги не враховуватиметься під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї. Простіше кажучи, така допомога не призведе до позбавлення сім’ї субсидій.

Тобто можна сподіватися, що вже з наступного року процес інтеграції на ринок праці непрацюючих малозабезпечених громадян буде ефективнішим, їхня економічна активність та спроможність до самозабезпечення зростуть. Разом з ефективністю витрачання коштів державного бюджету на соціальну допомогу громадянам.



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK