Румунія планує допомогти Україні з експортом зерна - які дії будуть вжиті

Планується розширити спроможність маршрутів постачання українського зерна до ключового порту.
Румунія планує допомогти Україні з експортом зерна - які дії будуть вжиті
Ілюстративне фото / depositphotos

Румунія планує швидко розширити один із ключових маршрутів зерна з України до порту Констанца, оскільки присутність РФ, яка зірвала "зернову угоду", у Чорному морі посилює ризики для світової торгівлі продуктами харчування. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також:

Повідомляється, що Румунія вже сприяла транзиту понад 20 мільйонів тонн зерна з України, близько половини з усіх 41 мільйона тонн, відправлених через так звані "Шляхи солідарності" з початку повномасштабного російського вторгнення.

"Тепер Румунія може відкрити нові пункти пропуску з Україною, збільшити персонал на існуючих пунктах пропуску та залучити військових, щоб прискорити транзит суден через канали Дунаю", - пише агентство з посиланням на слова міністра закордонних справ Румунії Лумініта Одобеску.

Також повідомляється, що зрив Чорноморської зернової угоди викликав стурбованість з приводу продовольчої безпеки в Африці, де близько половини країн імпортує понад третину своєї пшениці з України та Росії, та посилив тиск на існуючі шляхи постачання зерна, створені Європейським Союзом. Румунський порт Констанца, найбільший чорноморський порт у ЄС, наразі є найкращим варіантом для українських компаній через близькість та менші витрати.

Але оскільки сама Румунія є великим експортером зерна, ризик навантаження зростає як у портах, і на сухопутних маршрутах. На існуючих пунктах пропуску з Україною вже стоять кілометрові черги вантажівок, а на Дунаї – десятки суден.

"Попри все це Румунія збільшила пропускну спроможність порту Констанца, модернізувала і знову відкрила закрите раніше залізничне сполучення з Україною, а також працює над залученням вкрай необхідних лоцманів для управління судами через Сулинський канал, щоб дістатися українських портів на річці", - пише агенція.

Раніше повідомлялося, що пшениця дорожчає після удару РФ по порту Рені.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK