Аграрії в Україні отримуватимуть компенсації за розмінування землі

У Мінекономіки розробляється механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування.
Аграрії в Україні отримуватимуть компенсації за розмінування землі
Ілюстративне фото / Getty Images

Держава компенсуватиме частину або повний об'єм витрат на розмінування земель стратегічних підприємств та сільськогосподарських земель. Про це повідомила пресслужба Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України.

Читайте також:

"Такий підхід повинен суттєво прискорити очищення земель на тих ділянках, на яких це можливо. На даний час аграрії в Україні вже використовують 120 тис. га розмінованих земель", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в Мінекономіки розробляється механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування. 

Читайте також:

"Пропонується наступний підхід, що якщо аграрна або інша компанія через Prozorro закуповує послугу розмінування, отримує цю послугу та відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, в такому разі держава буде повністю або частково компенсувати витрати", - пояснили в комітеті.

Пілотний конкурс із продажу послуг розмінування вже відбувся на Житомирщині. Держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

"У бюджеті на 2024 рік закладено на потреби гуманітарного розмінування 2 млрд грн. Кошти планується спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон. Це стимулюватиме розвиток ринку послуг та в підсумку пришвидшить розмінування країни", - розповіли в пресслужбі. 

Читайте також:

Там додали, що на жовтень призначена міжнародна донорська конференція щодо гуманітарного розмінування в Україні, яка має відбутися в Хорватії. За результатами цієї конференції уряд країни планує залучити додаткові кошти на гуманітарне розмінування.

Раніше ми писали, що, за даними Державної спеціальної служби транспорту, 30% території України забруднені вибухонебезпечними предметами, що становить понад 174 тис. квадратних кілометрів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK