У світі повзуть вгору ціни на основні агрокультури

Насамперед, це торкнулося пальмової олії, кави робуста та білої кукурудзи.
У світі повзуть вгору ціни на основні агрокультури
Towfiqu barbhuiya / unsplash.com

Ціни на основні сільськогосподарські культури зростають, що підвищує ризик інфляції на продукти харчування, що залишається неприємно високою у деяких регіонах світу.

Про це пише "Економічна правда" з посиланням на агентство Bloomberg.

Агентство повідомляє, що пальмова олія, яка використовується в багатьох продуктах харчування, досягла 17-місячного максимуму, ф'ючерси на каву робуста є найдорожчими щонайменше з 2008 року, а ціни на білу кукурудзу зросли більш ніж на 30% цього року. Серед причин зростання цін наголошують на несприятливих погодних умовах.

Видання зазначає, що у звіті Світового банку на кінець березня більш ніж у 60% зі 167 останніх оцінених країн інфляція на продукти харчування перевищує загальну інфляцію.

Так, у В'єтнамі аномальна спека вражає регіони вирощування кави робуста. Проблеми з виробництвом також ускладнюються тим, що фермери переходять на альтернативні культури, такі як дуріан та авокадо. Це сприяло зростанню цін на робусту (яка використовується для приготування еспресо та розчинної кави) майже на 70% за останній рік.

А сухіша, ніж зазвичай, погода, погіршує перспективи врожаю кукурудзи в Південній Африці. Загроза нестачі сприяла зростанню цін на білу кукурудзу і може спричинити значний імпорт цього основного продукту харчування (який використовується для приготування кукурудзяної каші) вперше з 2017 року.

Також побоювання щодо більш низького, ніж очікувалося, постачання найпоширенішої у світі пальмової олії від двох найбільших виробників Індонезії та Малайзії підняли ф'ючерси на цей продукт до найвищих показників з 2022 року.

Читайте також:

Особливу увагу у звіті приділяють пшениці. Геополітичні ризики все ще зберігаються, оскільки РФ продовжує вторгнення в Україну, а обидві сторони завдають ударів по інфраструктурі.

"Стійкість України у підтримці сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслює її роль як світового постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що загострює волатильність ринку", - зазначає Світовий банк.

Раніше ми писали , що зростають ціни на український ячмінь.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK