2024 року Великдень в Україні пройшов без рекордних цін на свинину в роздрібній торгівлі. Про це заявили аналітики Асоціації "Свинарі України" (АСУ).
За даними АСУ, наприкінці передвеликоднього тижня середня ціна кілограма охолодженої свинини становила 194,4 грн/кг, що менш ніж на 0,5% перевищує показник відповідного періоду минулого року.
"Помітніше відхилення цін спостерігалося на преміальні та сезонні частини. Наприклад, стейк та вирізка були відповідно на 9% та 12% дорожчими, ніж напередодні свята у 2023-му, а ошийок - на 11%. Натомість стегнова частина, лопатка та грудинка були відчутно дешевшими: перші дві позиції на 11%, а остання на 9%. Тож це збалансувало середню роздрібну ціну свинини напередодні святкових вихідних", - йдеться в повідомленні.
Як стверджують аналітики, така розбіжність цін пов'язана як із сезонно вищим попитом на пікнікові напівфабрикати, так і меншою часткою виходу таких позицій із туші на противагу іншим згаданим відрубам.
В АСУ констатують, що при цьому інші види м'яса дещо подорожчали як у порівнянні з передсвятковим тижнем, так і в середньому за квітень.
"Курятина та індичатина перед Великоднем були на 6% та 5% дорожчими, ніж торік, а середня квітнева ціна на ці види м'яса порівняно з березневою зросла на 1,1% та 0,6% відповідно. Найпомітніше подорожчала яловичина: на понад третину проти минулого квітня і майже на 4% порівняно з першим місяцем весни", - розповіли експерти.
Водночас "стриманість" цін на свинину сприяє її реалізації в розпал пікнікового сезону.
Раніше ми писали, що збільшення пропозиції полуниці з господарств західних областей призвело до обвалу цін на ягоди.