За перші шість місяців 2024 року експорт агропродовольчої продукції з України становив близько 12,4 млрд доларів, що на 5% більше у порівнянні з відповідним періодом 2023 року.
Про це повідомляє прес-служба Української Асоціації Аграрного Експорту.
В Асоціації розповіли, як змінилася ситуація з експортом українських аграріїв за номенклатурою агропродукції.
М'ясо та субпродукти
Загалом експорту м'яса та субпродуктів – 505 млн дол. (+15%) при обсязі 237 тис. т (+5%), серед нього:
- м'ясо птиці – 226 тис. т (на 6%) вартістю 463 млн дол. (на 18%)
- ковбаси до 2,8 млн дол. (+57%),
- готові та консервовані м'ясні продукти – 23,9 млн дол. (+ 146%).
Молочка
Загальний експорт молочних продуктів у кількісних обсягах також зріс, перевищуючи 50 тис. т. Незначно збільшилися (на 3%) доходи від збуту за кордоном українських молокопродуктів, перебуваючи на рівні майже 98 млн дол.
- сухе та згущене молоко – 40 млн дол. (+8%)
- сири – 24 млн дол. (+29%)
- олія та молочні пасти – 16 млн дол. (-37%).
- морозиво - 24,5 млн дол. (+33%)
Водночас, повідомляється, що, незважаючи на зростання експорту яєць у натуральному вираженні до 33 тис. т (на 27%), він супроводжувався зниженням виручки (34 млн дол. — 3%) внаслідок зменшення цін – 1022 дол./ т.
Також покращилися продажі меду, які досягли 48 тис. т (+95%) і принесли більше 91 млн дол. (+52%) виручки. Проте зазначається чергове зменшення вартості 1 тонни, в середньому цього року 1900 дол.
В Асоціації зазначили, що хоча ще рано робити висновки щодо овочевих культур, але за результатами шести місяців нинішнього року помітно підвищилися доходи експортерів цибулі та часнику (2,3 млн дол., більш ніж у 100 разів) та заморожених овочів – майже вдвічі, до 5 млн дол. Водночас багаторазово зростає експорт консервованих томатів – 20 млн дол. (у більш ніж 20 разів). Найбільшою виручка стала і від зовнішніх продажів консервованих незаморожених овочів – 7 млн дол. (+33%).
Плодово-ягідна продукція принесла експортерам відразу наполовину більше доходів порівняно з 2023 роком, а саме 143 млн дол.
- волоські горіхи (55 млн дол.) – 19 тис. т (+44 %),
- заморожені ягоди та фрукти (54 млн дол.) – 38 тис. т (+35 %)
- заморожені плоди яблука та груші (15 млн дол.) – 28 тис. т (+23 %).
Паралельно вдалося покращити вартісні показники для варення, желе та мармеладу – 9 млн дол. (+65%), консервованої плодово-ягідної продукції – 6 млн дол. (+20%), соків – 97 млн дол. (+61%).
Крім того, повідомляється, що продовжуються коливання експорту пшеничного борошна, якого в першому півріччі поточного року вивезено менше – 37 тис. т (-55%) на суму 10 млн дол. (-60%). Українські макаронні вироби стали користуватися ще більшим попитом за кордоном – 14 тис. т (+40 %) при виручці 30 млн дол. (+30%).
Також відзначається зростання показників експорту всіх груп солодощів, зокрема кондитерських виробів із цукру – 44 тис. т (+ 10 %) вартістю 99 млн дол. (+18%). Какао-продукти та шоколад реалізовані на міжнародному ринку в обсязі 25 тис. т (+17 %) на суму 97 млн дол. (+38%), а хлібобулочних кондитерських виробів – 48 тис. т (+25%) за виручку 119 млн дол. (+32%).
Раніше ми писали про те, що експорт свинини з України у червні перевищив імпорт. Він минулого місяця зріс у 1,5 раза і становив майже 296 т на загальну вартість близько 700 тис. дол. США. При цьому 90% його обсягів припадало на ОАЕ.