В Україні запрацює електронна система, яка забезпечить прозорість обігу медичного канабісу

У системі фіксуватиметься виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадка рослин та посадкового матеріалу, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо.
В Україні запрацює електронна система, яка забезпечить прозорість обігу медичного канабісу
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні впровадять електронну інформаційну систему, що забезпечить прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів. Відповідну постанову ухвалив уряд. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:

Документом також затверджено порядок функціонування електронної системи, який передбачає, що усі операції з медичним канабісом мають фіксуватися й обліковуватися впродовж наступного дня після їхнього здійснення. Йдеться про понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об'єктів обліку. 

Серед іншого в системі фіксуватиметься виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадка рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівля, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготовки, ліки, відходи тощо.

Читайте також:

Крім того, усі види діяльності, пов'язані з медичним канабісом, ліцензуватимуться.

Власником та адміністратором електронної системи буде Держлікслужба. Проте буде забезпечений обмін даними між нею та іншими державними системами і реєстрами.

Зареєструватися й користуватися системою зможуть суб'єкти обліку (ліцензіати), уповноважені особи Держлікслужби, МОЗ, Нацполіції та СБУ. Доступ до системи буде безоплатним, цілодобовим та здійснюватиметься з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Читайте також:

Постанова про електронну інформаційну систему обліку канабісу набирає чинності 16 серпня 2024 року. Очікується, що система запрацює в жовтні 2024 року.

Раніше ми писали, що Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності".



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK