Легалізація медичного канабісу в Україні: у МОЗ повідомили деталі

Парламент ухвалив законопроєкт про використання в медицині ліків на основі канабісу.
Легалізація медичного канабісу в Україні: у МОЗ повідомили деталі
Ілюстративне фото / Getty Images

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності". Як вирощуватимуть медичний канабіс і де його можна використовувати, розповіли в Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:

"Це черговий крок до підвищення якості надання медичних послуг в Україні для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей із розсіяним склерозом, епілепсією, пацієнтів, які отримують паліативну допомогу тощо", - йдеться в повідомленні.

Щоби здійснювати діяльність, пов'язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, зберіганням тощо медичного канабісу, суб'єкт господарювання має отримати ліцензію. 

Читайте також:

Наприклад, закон дозволяє культивувати (вирощувати) медичні коноплі в Україні лише із суворим дотриманням вимог. Воно має відбуватися тільки в умовах закритого ґрунту (наприклад, теплиці), з цілодобовим відеоспостереженням і наданням безоплатного цілодобового доступу до нього Нацполіції.

Ухвалений документ також передбачає, що кожна рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором. Дані вноситимуться до спеціально створеної єдиної інформаційної бази.

Читайте також:

Зі свого боку МОЗ затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий лише за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за рецептом (як це відбувається в разі призначення наркотичних та психотропних препаратів). 

У міністерстві наголосили, що використання рослин роду коноплі (Cannabis) в інших, крім медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності заборонено. 

Читайте також:

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців із дня набрання чинності. 

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах. 

Раніше ми писали, що 21 грудня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7457 про використання в медицині ліків на основі канабісу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK