Ліки за електронним рецептом: у МОЗ відповіли на популярні питання

В Україні впровадили електронні рецепти для придбання лікарських засобів в аптеках.
Ліки за електронним рецептом: у МОЗ відповіли на популярні питання
Ілюстративне фото / Getty Images

Українці активно користуються електронними рецептами для купівлі препаратів в аптеках. З початку впровадження виписано понад 62 млн е-рецептів на лікарські засоби, з яких лише понад 1,26 млн - за власні кошти пацієнта. У Міністерстві охорони здоров'я відповіли на найпопулярніші питання, пов'язані з е-рецептами

Читайте також:

Чи може лікар виписати електронний рецепт дистанційно?

Так, це можливо, зокрема, у разі хронічних, тривалих чи рецидивуючих захворювань. Лікар може виписати електронний рецепт на ліки без проведення особистого прийому.

Що робити, якщо виникли технічні проблеми під час виписування електронного рецепта?

Читайте також:

Якщо при погашенні е-рецепту фармацевт помітив помилку, він повинен скасувати недійсний рецепт та порекомендувати звернутися до лікаря за новим рецептом. Зробити це можна дистанційно. Якщо це технічна помилка, лікар повідомить про це в підтримку медико-інформаційної системи для коригування інформації.

Чи може фармацевт бачити в рецепті діагноз та іншу медичну інформацію про моє здоров'я?

Електронний рецепт не містить діагнозу та жодної іншої медичної інформації. Натомість е-рецепт містить лише інформацію про призначення. Тобто фармацевт під час погашення рецепта бачить лише інформацію про рецепт.

Читайте також:

Що робити, якщо ви не отримали смс із кодом рецепта?

Така ситуація можлива з декількох причин:

  1. Якщо під час реєстрації ви вказали неправильний номер телефону або ж втратили доступ до вказаного номеру. У такому разі необхідно змінити метод автентифікації в ЕСОЗ.
  2. Якщо під час реєстрації ви обрали офлайн-метод автентифікації (тобто через документи). У такому разі лікар має надрукувати вам інформаційну пам'ятку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення. 

Читайте також:

Що робити, якщо ви випадково видалили смс із кодом рецепта?

Якщо після отримання е-рецепта ви випадково видалили смс із номером рецепта та кодом його погашення, необхідно звернутися до лікаря, щоб він повторно сформував запит на смс на ваш номер. Це можна зробити, зателефонувавши лікареві або написавши йому в месенджер.

Раніше ми писали, що з 31 серпня набувають чинності зміни в реєстрі лікарських засобів та медвиробів, що підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення "Доступні ліки".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK