Ціни прагнуть до нуля: чому в Україні подешевшали кавуни

Ціни на кавуни на внутрішньому ринку вже опустилися до 3-8 грн/кг, що в середньому на 30% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Ціни прагнуть до нуля: чому в Україні подешевшали кавуни
Ілюстративне фото / pixabay.com

З початку поточного тижня ціни на кавуни в Україні вже знизилися на третину. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Читайте також:

Так, ціни на кавуни на внутрішньому ринку вже опустилися до 3-8 грн/кг, що в середньому на 30% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. 

Таку цінову динаміку виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції цієї продукції над ринком. Масове збирання баштанних уже розпочали в усіх без винятку областях України, як у центральному, так і в західному регіонах.

Читайте також:

За словами фермерів, ситуація ускладнюється ще й тим, що основну частку пропозиції становить продукція великого калібру, попит на яку досить слабкий. Оптові компанії та роздрібні мережі скорочують закупівлі такого кавуна до мінімуму, посилаючись на вкрай невисокі темпи продажів у роздробі.

Зазначається, що наразі кавун в Україні вже коштує в середньому на 60% дешевше, ніж на початку серпня 2023 року. Ба більше, експерти не прогнозують помітного поліпшення ситуації на ринку, підвищити ціни вдасться тільки власникам кавунів високої якості.

Читайте також:

"Водночас ціни на кавуни вагою понад 5 кг і надалі перебуватимуть на низькому рівні, оскільки фермери йтимуть на поступки покупцям, намагатимуться в такий спосіб прискорити темпи реалізації наявних обсягів продукції", - додали аналітики.

Раніше ми писали, що Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення (ГЗ) - "Херсонський кавун".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK