"Земельний банк" дозволить вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь - ФДМУ

"Земельний банк" відкриває для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах.
"Земельний банк" дозволить вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь - ФДМУ
Ілюстративне фото / depositphotos.com

17 вересня 2024 року Фонд державного майна України презентував проєкт "Земельний банк", який трансформує ринок державних сільгоспземель. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

"Земельний банк" дозволить поступово вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь. Вони десятиліттями не приносили користі нашій країні, їх належно не обробляли, навколо них формувалися корупційні схеми. На противагу цьому конкурентна та відкрита оренда земель дозволить наповнювати  бюджети. Орієнтовний сумарний дохід від оренди першого пулу ділянок очікується до 1 млрд грн", - зазначила в.о. голови Фонду державного майна України Іванна Смачило.

За словами першого заступника міністра економіки Олексія Соболева, "Земельний банк" - це можливість для орендарів інвестувати за прозорими та зрозумілими правилами на конкурентних ринкових умовах. 

Читайте також:

"По суті, Земельний банк – це ефективний спосіб збільшити інвестиції в аграрний сектор. Проєкт має на меті сформувати прозорий ринок оренди сільгоспземель і збільшити надходження до бюджетів від користування землями. Все це у сумі – економічний розвиток, зростання надходжень податків, створення робочих місць та ефективне використання наявного у держави ресурсу", - наголосив Соболев.

"Земельний банк" відкриває для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі". 

Станом на сьогодні в системі оголошено вже 45 аукціонів у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях площею від 2 до 262 га. Перші торги відбудуться вже 1 жовтня. Усього ж до кінця року буде передано в оренду 1905 земельних ділянок загальною площею близько 100 тис. га.

Читайте також:

Зараз у ФДМУ працюють також над другим пулом "Земельного банку". До нього ввійдуть близько 250 тис. га. Реалізація цього етапу проєкту запланована на 2025 рік.

Раніше ми писали, що Фонд державного майна України запускає масштабний проєкт передачі в аренду державних сільськогосподарських земель на відкритих торгах у системі "Прозорро.Продажі".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK