Порох, дрони і не тільки: що ще можна робити з канабісу та які стратегічні вигоди може отримати Україна

Світовий ринок волокна промислової коноплі до 2030 року може зрости до 23,5 млрд доларів.
Порох, дрони і не тільки: що ще можна робити з канабісу та які стратегічні вигоди може отримати Україна
Matteo Paganelli / unsplash.com

На початку 20 століття в Україні налічувалося 1 млн га посівів коноплі та діяло близько 30 заводів з її переробки. 2024 року, за різними оцінками, поля під промисловою коноплею ледве покривають 3 тис. га. При цьому в Мінагро прогнозують, що площі полів під каннабісом у 2025 році можуть зрости до 8 тис. га.

Про це пише "Економічна правда".

Видання зазначає, що фюзеляжі літаків, порох для снарядів, блоки для будівництва, стаканчики та одяг – це неповний перелік того, що можна виготовляти з промислової коноплі.

Читайте також:

Повідомляється, що канабіс поділяють на різні типи залежно від вмісту психоактивної речовини тетрагідроканабінол (ТГК). В Україні донедавна допустимий вміст ТГК для промислових (технічних) конопель становив до 0,08%. При цьому в США, Канаді, країнах ЄС та Китаї дозволено рівень ТГК у промисловому коноплі набагато вище і становить 0,3%.

Однак після внесення змін до українського законодавства підвищили допустимий рівень ТГК у промисловому коноплі до 0,2%, з перспективою виходу на показник 0,3% у 2027 році. Крім того, новий закон скасував десяток бюрократичних перешкод, що обмежують коноплярство в Україні.

Видання зазначає, що на думку експертів, вирощування промислової коноплі дуже вигідно, а фінансовий результат може досягати 1000-1300 доларів на гектар, тоді як прибуток з кукурудзи був близько нуля, а соняшнику – 300-500 доларів.

Крім того, до переваг промислової коноплі експерти відносять:

  • низьку потребу в пестицидах та короткий вегетаційний період (120 днів)
  • стійкість до посухи
  • високий рівень переробки, включаючи коріння, з гектара можна зібрати 5 тонн біомаси
  • високе поглинання СО2: на 1 га – 9-15 тонн СО2, що можна порівняти з невеликим лісом

Видання повідомляє, що світовий ринок волокна промислової коноплі швидко зростає. Якщо 2022 року він оцінювався в 5,7 млрд доларів, то до 2030 року може зрости до 23,5 млрд доларів. При цьому найбільші у світі поля під технічною коноплею розташовані в Канаді, Китаї та ЄС, насамперед – у Франції (60% виробництва ЄС). Євросоюз навіть має програму розвитку конопель та дотує агровиробників у Франції, Польщі та Румунії.

Тому, на думку експертів, є сфери, де коноплі можуть стати для України стратегічним ресурсом, а саме:

  • з конопель виготовляють целюлозу, яку країна імпортує (з 1 га конопель можна виготовити стільки, скільки з 4 га лісу)
  • целюлозу можна використовувати для виробництва картону, упаковок та одноразового посуду, які мають великий попит на внутрішньому ринку та в ЄС, а також перетворити її на бездимний порох, що підходить для деяких снарядів та патронів.
  • Біопластик з конопель використовують у машино-і літакобудуванні, наприклад, у виробництві дронів, адже він легкий та міцний.
  • коноплі за короткі терміни забирають із землі шкідливі речовини - від важких металів до радіонуклідів, що може швидко оздоровити землю, що постраждала від військових дій.

інфографіка
інфографіка / epravda.com.ua

Раніше ми писали про те, що 16 серпня в Україні набув чинності закон, що регулює обіг рослин роду конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK