Понад 50 грн за кілограм: експерт розповів, скільки може коштувати картопля цієї зими

Експерт вважає, що ціни на картоплю, найімовірніше, з настанням холодів зростатимуть.
Понад 50 грн за кілограм: експерт розповів, скільки може коштувати картопля цієї зими
Ілюстративне фото / Getty Images

Цієї зими картопля в українських супермаркетах може коштувати 50-55 грн за кілограм. Таким прогнозом поділився аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка в ефірі Українського радіо.

Читайте також:

За його словами, зараз середня ціна картоплі на гуртовому ринку сягає приблизно 19-22 грн за кілограм, а в супермаркетах вона вже коштує в діапазоні 30-35 грн. На вартість вплинули насамперед посуха і твердий ґрунт, що не дозволило в деяких регіонах повноцінно зібрати врожай.

Гопка вважає, що ціни, найімовірніше, з настанням холодів зростатимуть.

Він зазначив, що у квітні 2025 року переважна більшість продукції на полицях магазинів буде імпортною. Вітчизняні овочі будуть, але меншими, ніж було в минулі роки.

Читайте також:

"Для кінцевого споживача з усіма витратами того ж супермаркету, який також має свою націнку, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до 50 грн за кілограм, це точно. Тобто 50-55 грн - це ціна, яка може бути за кілограм картоплі. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн", - розповів експерт.

Він також пояснив, чи вплине імпортна картопля на вартість продукції.

Читайте також:

"Це залежатиме від ринків, на яких ця продукція пропонується. Якщо ми кажемо про картоплю, то це Єгипет, це можуть бути країни ЄС, навіть та сама Польща. Але треба розуміти, що в нас є додаткові витрати на логістику і тимчасове зберігання. Плюс націнка, яка присутня безпосередньо в імпортерів. Тому в комплексі все це можливо не дасть далі збільшуватись ціні, але й не зламає і не дасть їй знизитись", - додав аналітик.

Раніше ми писали, що в Україні не вщухає ажіотаж на ринку картоплі, навіть незважаючи на прибирання цієї продукції в місцевих господарствах. Ціни на овоч не перестають зростати.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK