«Кавун-огірок»: вид, смак, корисні властивості та як вирощувати в Україні

Мелотрія набирає популярності завдяки унікальним характеристикам та комерційному потенціалу.
«Кавун-огірок»: вид, смак, корисні властивості та як вирощувати в Україні
Мелотрія / EastFruit

Мелотрія - мініатюрне диво овочівництва, чиє смакове задоволення більше, ніж її розмір. Мелотрія – це рослина, яка набирає популярності у сфері нішевого овочівництва, завдяки своїм унікальним характеристикам: кольору, розміру, зовнішній милій схожості з кавуном та приємним свіжим смаком.

Про це пише EastFruit, розглядаючи основні нюанси вирощування та корисності цього овочів, а також комерційний потенціал в Україні та на міжнародному ринку.

Зазначається, що мелотрія займає особливе місце завдяки своєму зовнішньому вигляду та унікальному смаку. Уявіть кавун, зменшений до розмірів мініатюрного огірка, який можна утримати між двома пальцями. Цей крихітний фрукт, відомий як Melothria scabra, напрочуд поєднує в собі зовнішній вигляд кавуна та інтенсивний смак огірка з легкою кислинкою.

Читайте також:

Повідомляється, що мелотрію називають по-різному: африканський огірок, кислий корнішон, огірок колібрі, мишача диня. Плоди, схожі на кавуни, вживають у свіжому та переробленому вигляді. Свіжими їх можна додавати до салату. Також можна заготовляти, консервувати на зиму, у зимових салатах вона незамінна. Ця культура має дивовижні адаптаційні властивості, що дозволяють їй успішно виростати в найрізноманітніших кліматах, роблячи її доступною для вирощування в присадибних ділянках у різних куточках земної кулі.

Крім того, як пише видання, мелотрія має значний комерційний потенціал завдяки своїй екзотичності та вживанню у кулінарії. Цей продукт потрапляє до категорії делікатесів, що робить його привабливим для нішевих ринків. Нішеве виробництво мелотрії є чудовою можливістю для фермерів, що спеціалізуються на екзотичних культурах. Його унікальний смак та мініатюрний розмір роблять його затребуваним у ресторанному бізнесі та серед гурманів.

Видання відзначає також корисні властивості овоча, а саме, що він багате джерело вітамінів та антиоксидантів і може стати відмінним інгредієнтом для салатів та закусок, а також соків та коктейлів, надаючи їм лаконічного екзотичного смаку з легкою кислинкою. Крім того мелотрія має низьку калорійність.

Як вирощувати мелотрію:

У Центральній Америці фермери традиційно вирощують мелотрію у відкритому ґрунті. Секрет успішного вирощування – посадка навесні, коли кліматичні умови максимально сприяють зростанню цієї дивовижної лози. Догляд за рослиною мінімальний: досить іноді поливати і знищувати бур'яни.

Вирощування мелотрії не потребує особливих умов:

  • Температура: оптимальна температура зростання – 22-28°C.
  • Ґрунт: рослина воліє добре дренований, багатий на органічні речовини грунт.
  • Полив: рослина потребує регулярного поливу, особливо в спекотні дні.
  • Світло: мелотрія любить яскраве сонячне світло, але може витримувати півтінь.
  • Вона росте швидко і починає плодоносити протягом 70-90 днів після посіву, що дозволяє отримувати кілька врожаїв за сезон.

Видання зазначає, що рід мелотрій налічує близько 80 видів, проте для Європи ідеально підходить мелотрія шорстка. Ці рослини невибагливі у догляді, воліють пухкий і родючий ґрунт, добре освітлені місця та регулярний полив в умовах спеки. Їх стрімке зростання і міцні вусики дозволяють ліанам легко обплітати всілякі опори, прикріплюючись до них і утворюючи пишне зелене покриття. Крім смачних плодів, мелотрія шорстка утворює їстівні бульби вагою до 400 г, що нагадують за розмірами та формою бульби батата. Оскільки бульби мелотрії зовсім не зберігаються, їх треба використовувати негайно.

«Мелотрія не лише декоративна, її зелень зберігає яскравість до осені, а й функціональна: забиває бур'яни та радує врожаєм усіляких плодів. Мелотрія — це не просто екзотичний фрукт, а справжній витвір мистецтва природи, який залишається незмінним улюбленцем гурманів та садівників у всьому світі», - резюмує видання.

Раніше ми писали про те, що Україна увійшла до рейтингу швидкорослих експортерів лохини.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK