На поточному тижні в Україні почали знижуватись відпускні ціни на моркву. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Так, лише з початку тижня морква на українському ринку подешевшала в середньому на 10%. Сьогодні виробники пропонують до продажу ці коренеплоди по 23-30 грн/кг залежно від якості та обсягу партії.
Зазначається, що йти на такі цінові коригування виробники змушені навіть за умов обмеженої пропозиції якісної моркви на ринку.
За їхніми словами, тиск на ціни чинить дуже стриманий попит на овочі середньої та низької якості. Оптові компанії та роздрібні мережі готові закуповувати зазначені коренеплоди лише невеликими партіями, пояснюючи своє рішення вкрай низькими темпами реалізації в роздробі.
Як розповіли експерти, проблеми з якістю овочів цього сезону виникли через несприятливі погодні умови в період вегетації та збирання врожаю. Починаючи з другого літнього місяця 2024 року, в Україні встановилася посушлива спекотна погода. Восени через опади фермери змушені були закладати на зберігання продукцію з високою вологістю.
Однак, незважаючи на здешевлення моркви, на сьогодні ці коренеплоди в Україні пропонуються до продажу в середньому в 2,2 рази дорожче, ніж у середині січня минулого року.
Раніше ми писали, що найкращими місяцями для реалізації української пшениці на експорт є січень-лютий. Україна вже вивезла майже 400 тис. тонн зерна, а ціни в портах коливаються в районі 220-225 $/т.