В Україні за рік подорожчала цибуля через збільшення собівартості вирощування. Нині ціни на неї стабільні, але можуть зрости навесні при скороченні запасів. Про це повідомила пресслужба гуртового ринку сільгосппродукції "Шувар" у Львові, передає AgroTimes.
"Ріпчаста цибуля протягом року зазнала майже 10% зростання у вартості. Така динаміка зумовлено низкою факторів", - зазначила керівниця відділу маркетингу ринку "Шувар" Тетяна Попович.
Зокрема, вона назвала такі фактори:
- суха та посушлива погода, яка призвела до низької врожайності;
- зростання цін на добрива та паливо-мастильні матеріали, що суттєво вплинуло на собівартість продукції;
- воєнні дії, які ускладнили логістику та підвищили витрати на транспортування;
- зростання вартості зберігання цибулі, зокрема через підвищення цін на енергоносії.
За словами експерта, незважаючи на зростання цін, скорочення попиту на цибулю не спостерігається. Дефіциту овочу на ринку зараз немає, оскільки ведеться постійна робота постачальників над підтриманням достатніх обсягів товару та розширення каналів постачання, зокрема за рахунок імпорту.
"За нашими прогнозами, ближчим часом значних змін у вартості цибулі не очікується. Ціни залишатимуться стабільними, допоки пропозиція на ринку задовольнятиме поточний попит. Однак у весняний сезон можливе підвищення цін через скорочення запасів у сховищах та збільшення попиту", - спрогнозувала Попович.
Раніше ми писали, що яблука в Україні подорожчали на 85-90% порівняно з минулим роком. На ціни вплинули кілька факторів.