Українські виробники сиру можуть втратити значну частину внутрішнього ринку збуту через ймовірне зростання імпорту. Про це повідомляє Інфагро.
Зазначається, що основною причиною зростання імпорту сиру є диспаритет цін на товар українського та європейського виробництва. Імпортований сир значно дешевший за вітчизняний.
За словами експертів, вплинути на ситуацію можуть два чинники: зниження цін українськими сироварами чи суттєва девальвація гривні.
"Перший варіант маловірогідний, виробники вже відвикли від використання такого інструменту стимулювання продажів. Дешевше 300 грн/кг навіть традиційні сири продавати найближчим часом не будуть. А от обвал курсу гривні дуже навіть може відбутися, зважаючи на війну та поточний стан економіки", - йдеться в повідомленні.
Наразі спостерігається грудневе зростання імпорту сирів із категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) відразу на 50% порівняно з груднем 2023 року до 4,6 тис. тонн.
Поставки європейських плавлених сирів у аналогічному порівнянні збільшились на 28% до рівня понад 500 тонн.
"Якщо і далі тренд високого імпорту збережеться, то це означає, що європейські сири займуть половину всіх продажів сиру в Україні", - додали аналітики.
Раніше ми писали, що у 2024 році Україна імпортувала на 13,6% більше сирів, ніж роком раніше, а саме 38,3 тис. тонн.