Свинина та овочі дорожчають, яйця дешевшають: як змінилися ціни на продукти

У травні зростають ціни на свинину й овочі борщового набору, водночас дешевшають яйця та теплична продукція.
Ілюстративне фото / depositphotos.com
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У травні 2025 року в Україні спостерігається різноспрямована динаміка цін на продукти харчування. Зокрема, суттєво подорожчали свинина, цибуля, капуста, морква та буряк, у той час як яйця та деякі тепличні овочі, навпаки, подешевшали. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

Читайте також:

Індекс борщу зріс на 19% за місяць і на 52% за рік, сягнувши 222 гривень. Найбільше піднялися ціни на овочі: цибуля додала 82% за місяць (до 29,9 грн/кг), буряк - 60% (46,9 грн/кг), капуста - 42% (72,5 грн/кг), а морква - 14% (49,9 грн/кг). Зростання цін пов'язане зі скороченням пропозиції через сезонне виснаження запасів.

Водночас стара картопля трохи подешевшала - на 2%, до 34,4 грн/кг - через конкуренцію з молодою, яка коштує 80-130 грн/кг. Очікується зниження ціни із середини червня.

Читайте також:

На ринку м'яса зростання вартості триває. Свинячий ошийок подорожчав на 20% (до 330 грн/кг), яловичина - на 6% (317 грн/кг), куряче філе - на 5% (200 грн/кг). Курячі стегна подешевшали на 4%, до 120 грн/кг.

Ціни на молочну продукцію загалом стабільні, коливання становлять 1-6%, але в річному вимірі більшість позицій подорожчали.

Бакалія теж без різких змін: соняшникова олія за місяць подорожчала на 2%, до 76,7 грн, а рис залишився без змін (50,1 грн/кг), навіть подешевшав на 13% у річному вимірі.

Читайте також:

Зниження цін спостерігається серед яєць і салатних овочів. Яйця С1 подешевшали на 5%, до 72,3 грн за десяток, огірки - на 31% (53,5 грн/кг), помідори - на 21% (99,5 грн/кг). Завдяки зростанню внутрішньої пропозиції та стабільному імпорту очікується подальше зниження цін, особливо на огірки.

Раніше ми писали, що запаси картоплі врожаю минулого року в українських господарствах практично вичерпані, проте зафіксовано зниження цін на цей овоч.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK