За останні три місяці ціна на живу вагу свиней збільшилася приблизно на 25% - з 74 гривень за кілограм у лютому до 93 гривень у травні. Як пишуть Dengi.ua, про це повідомляє "ПроАгро Груп".
Повідомляється, що як зазначає голова "Асоціації свинарів України" Оксана Юрченко, основним фактором зростання цін стало зниження поголів'я свиней, що з листопада минулого року призвело до нестачі живця на внутрішньому ринку.
Крім того додатковим стимулом до подорожчання стало зростання споживчого попиту на свинину в травні. Це пов'язано з початком сезону пікніків і шашликів, який традиційно слідує за тривалим великоднім постом. Також дається взнаки і початок експорту: у березні та квітні українські виробники поставили за кордон 2400 тонн свинини.
"При цьому собівартість одного кілограма живої ваги свинини в Україні становить менше ніж 1 євро (без ПДВ), зазначив голова "Асоціації м'ясної галузі" Микола Бабенко. Тож якщо врахувати, що вихід товарного м'яса становить від 70-80% від ваги живої туші, середня собівартість свинини складає 70-80 гривень за кілограм, що у 2,5-3 рази менше за роздрібну ціну свинячої лопатки чи стегна в супермаркетах. За вирахуванням 20% ПДВ, чистий прибуток приблизно порівну ділять виробники разом із переробниками і продавцями", - повідомляє видання.
Як раніше повідомляли Dengi.ua у травні свинячий ошийок подорожчав на 20% до 330 грн/кг.
Крім того Dengi.ua писали про те, в які країни українським свинарям планують відкрити нові ринки .