Україна зменшила експорт агропродукції та збільшила продаж металургії - Мінекономіки

У травні традиційно зменшується експорт зернової продукції торішнього врожаю, водночас зафіксовано суттєвий приріст фізичних обсягів експорту металургії.
Україна зменшила експорт агропродукції та збільшила продаж металургії - Мінекономіки
Ілюстративне фото / Getty Images

У травні 2024 року фізичні обсяги експорту товарів склали 12,2 млн тонн, вартість - 3 млрд 340 млн доларів США. Фізичні показники експорту товарів залишилися близькими до довоєнних показників лютого 2022 року. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

За словами заступника міністра економіки - Торгового представника України Тараса Качки, у травні традиційно зменшується експорт зернової продукції торішнього врожаю. Так, кукурудзи  минулого місяця було експортовано на 452 тисячі тонн менше, ніж у квітні (травень - 3,6 млн тонн), пшениці - на 285 тисяч тонн менше (1,6 млн тонн).

Водночас у травні зафіксований істотний приріст фізичних обсягів експорту металургії. Зокрема, експорт труб безшовних порівняно з квітнем 2024 року зріс на 50,2%, напівфабрикатів - на 40%, плоского прокату - на 17%.

Читайте також:

"Попри те, що минулого місяця фізичні обсяги експорту товарів скоротилися на 6,9% порівняно з квітнем, травень став другим місяцем за цими показниками за весь час повномасштабного вторгнення", - зазначив Качка.

У травні зафіксовано зміни у вантажопотоках експорту за видами транспорту. Україна стала більше направляти на зовнішні ринки свої товари автомобільним транспортом та залізницею. Фізичний обсяг експорту автомобільним транспортом зріс порівняно з квітнем 2024 року на 10,7%, склавши 893,3 тис. тонн, залізницею - на 3,8%, до 2 млн 751 тис. тонн.

Читайте також:

При цьому на 1 млн тонн - до 8,5 млн тонн - скоротилися обсяги експорту товарів морем.

Також відбулася зміна географії експорту товарів. Минулого місяця зафіксоване зростання експорту до ЄС на 1,8% (обсяг у травні - 1,867 млрд доларів). Зокрема експорт до Польщі зріс на 12% порівняно з квітнем і склав 365,8 млн доларів. Зафіксоване зростання на 85% експорту до Індії, куди Україна відправляла переважно соняшникову олію. 

Читайте також:

Водночас експорт до Китаю зменшився на 30% через сезонне скорочення експорту кукурудзи, яка є основним експортним товаром України до цієї країни.

Раніше ми писали, що в травні Україна встановила рекорд з експорту цукру за місяць, відправивши до інших держав 108 тис. тонн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK