Олександра Томашевська: «Клуб общипаних гусей» чи Як потрапити до елітної групи платників податків?

Закон про «Клуб білого бізнесу» (законопроект №11084) вже підписано Президентом, нормативний акт очікує опублікування. Які сервіси від податкової зможуть отримати ті, хто заплатив усі податки і навіть трішки більше?
Олександра Томашевська: «Клуб общипаних гусей» чи Як потрапити до елітної групи платників податків?
Олександра Томашевська, податкова консультантка Київського центру підтримки і розвитку бізнесу / Фото з особистого архіву автора

Збулася мрія тих, хто хоче заплатити і спати спокійно: мої вітання усім, хто хотів знати «тариф» від податкової, сплата якого дозволить не думати більше про податки. З набранням чинності закону про клуб білого бізнесу ми можемо чітко сказати, скільки треба платити, щоб потрапити до фаворитів, яких «не чіпають». Але все по порядку.

По-перше, законодавчі норми про «клуб» є тимчасовими. Особливості адміністрування податків, про які ми скажемо нижче, будуть діяти до 31 грудня року, у якому буде скасовано чи припинено воєнний стан на території України. 

По-друге, у Клуб не потрібно буде вступати.  З набранням чинності закону податковими органами буде сформовано Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства згідно із рядом критеріїв. Цікавим є те, що дані про усіх суб’єктів господарювання з Переліку будуть опубліковані на сайті ДПС, зазначатиметься назва чи ім’я платника податків та його податковий номер. Ті компанії, які хочуть залишитися анонімними, повинні направити до ДПС повідомлення про відмову від оприлюднення  своїх даних. Отже, якщо ви раптом потрапите до переліку, за замовчуванням дані про вас чи вашу компанію опублікують.

По-третє, перелік є динамічним. Списки сумлінних платників формуються станом на останній день березня, травня, серпня і листопада, та публікуються на 15 робочий день із дати їх затвердження.

Та чи інша система оподаткування не заважає бути у переліку, особливі критерії прописані як для суб’єктів на загальній системі оподаткування, так і для єдинників.

Загальні вимоги до членів Клубу, що повинні виконуватися одночасно, наступні:

1. Платник податків не може мати податкових боргів за податками, внесками чи штрафами. З ЄСВ не повинно бути заборгованості, інші податки чи платежі можна прострочити на невелику суму (до 51 000 грн) та незначний строк, не більше 30 днів. Не має бути порушень валютного законодавства, зокрема строків повернення валютної виручки.

2. Платник податків повинен відповідати особливим критеріям для своєї групи залежно від обраної системи оподаткування, про це далі. 

3. Платник податків подає своєчасно усі звіти та повідомлення, передбачені законодавством.

4. Платник податків не є ризиковим.

5. Платник податків не перебуває у процедурі припинення чи банкрутства, його немає у санкційних списках та він не має відношення до країни-агресора.

6. Платник податків не змінював основний КВЕД протягом останніх послідовних 12 календарних місяців.

Особливі (додаткові до наведених вище) вимоги для платників податків різних систем оподаткування поділяються на вимоги для загальної системи, вимоги для спрощенців-юридичних осіб, ФОПів, а також фермерських господарств. 

Для платників податків на загальній системі оподаткування особливих вимог всього три:

a) показник рівня сплати податку на прибуток підприємств дорівнює/перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали,

б) показник рівня сплати податку на додану вартість дорівнює/перевищує середній показник у відповідній галузі (крім експортерів з квотою 25 і більше відсотків загального обсягу постачання) за останні 12 звітних (податкових) періодів,

в) показник середньомісячної нарахованої заробітної плати за останні чотири звітні (податкові) періоди становить не менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1, за умови що середньомісячна чисельність працюючих за вказаний період становить не менше п’яти осіб,

г) для резидентів Дія Сіті - показник рівня сплати податків до зведеного бюджету дорівнює/перевищує середній показник рівня сплати податків до зведеного бюджету резидентів Дія Сіті.

Для юридичних осіб платників єдиного податку 3 групи додаткових критеріїв усього два:

а) показник рівня сплати податків до зведеного бюджету дорівнює/перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали;

б) показник середньомісячної нарахованої заробітної плати за останні чотири звітні періоди становить не менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1, за умови що середньомісячна чисельність працюючих за вказаний період становить не менше п’яти осіб.

Фізичні особи-підприємці на 3 групі єдиного податку також мають шанс приєднатися до найкращих платників країни, якщо вони:

а) задекларують обсяг доходу за рік понад 5 мільйонів гривень;

б) їхній показник рівня сплати до зведеного бюджету дорівнює/перевищує середній показник у відповідній галузі за останні чотири квартали;

в) показник середньомісячної нарахованої фізичною особою – підприємцем заробітної плати за останні чотири звітні періоди становить не менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні, помноженої на коефіцієнт 1,1.

Чим більше платитимуть податків компанії та підприємці, тим більшим буде середній показник. Отже, за місце у Клубі платники податків змагатимуться грошима і гратимуть «на підвищення».

Для тих, хто житиме у податковому раю

На які ж подарунки від держави зможуть розраховувати ті, хто сплатив усі податки?

Основний супер-приз – відсутність планових чи позапланових податкових перевірок, окрім особливих видів контролю, наприклад, щодо звітності з трансфертного ціноутворення, валютного нагляду чи тих, про які просить сам платник податків.

Також цим платникам податків буде скорочено строк камеральних перевірок – до 5 днів і документальних перевірок – до 10 днів.

У таких платників буде можливість отримувати індивідуальні податкові консультації швидко, за 15 днів, і мати персонального податкового комплаєнс-менеджера, що відповідає на дзвінки і готовий навіть працювати у режимі відео-конференції. Слід здогадатися, що цей комплаєнс-менеджер буде також слідкувати за дотриманням усіх критеріїв та інформувати, скільки треба буде доплатити за віп-сервіс у цьому місяці.

Також обговорюється можливість надати платникам податків з Клубу квоту для бронювання військовозобов’язаних працівників на рівні 25%.

Що ж, для тих, хто гратиме у цю гру, залишилося тільки дізнатися про усі ці показники у номіналі. Тобто, скільки платять інші в середньому по галузі – податку на прибуток, ПДВ, зарплат тощо.

Якщо ви не потрапляєте до клубу, не засмучуйтеся. Для вас, власне, нічого не зміниться.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK