У НБУ розповіли, як самостійно перевірити справжність банкнот гривні

Працівник магазину, аптеки, АЗС або закладу харчування може не прийняти до оплати за товари банкноту сумнівної справжності.
У НБУ розповіли, як самостійно перевірити справжність банкнот гривні
Иллюстративное фото / depositphotos.com

У Національному банку України розповіли, як самостійно перевірити справжність банкнот на прикладі банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року. Це одна з найпоширеніших банкнот у готівковому обігу, тому вона часто у фокусі уваги зловмисників. Інструкцію було опубліковано в Telegram-каналі.

"Пам'ятайте, перевіряти завжди потрібно відразу кілька елементів захисту. Це має стати правилом, адже зловмисники зазвичай розраховують на неуважне ставлення до грошей і намагаються так збувати підробки гривні. Здебільшого ці підробки мають низьку якість та надруковані на принтері", - йдеться в повідомленні. 

Крок 1. Перевірте банкноту на дотик

Читайте також:

Ви відчуєте банкнотний папір, що тактильно відрізняється від звичайного паперу, а також рельєфність зображень із лицьового боку.

Крок 2. Подивіться на банкноту проти світла

Перевірте водяні знаки. Під час розгляду банкноти проти світла стає видимим портрет Лесі Українки та графічний знак гривні. Також перевірте написи та зображення на захисній стрічці: напис "200 ГРН", малий Державний герб України та підкреслене позначення номіналу "200".

Перевірте наскрізний елемент (сумісне зображення). При розгляді проти світла, всі елементи цифрового позначення 200 збігаються, доповнюють один одного. Цифрове позначення має бути без розривів та зміщень.

Крок 3. Змініть кут нахилу банкноти

При зміні кута нахилу банкноти номінал банкноти в нижньому правому кутку, опублікований оптично-змінною фарбою, змінює колір із малиново-фіолетового на оливково-зелений.

"Не соромтеся попросити іншу банкноту, якщо сумніваєтеся в її справжності", - зазначили в Нацбанку.

Читайте також:

Працівник магазину, аптеки, АЗС або закладу харчування може не прийняти до оплати за товари банкноту сумнівної справжності. З такою банкнотою потрібно звернутися до будь-якого банку для відправки на безоплатне дослідження до НБУ. Якщо банкноти справжні, їхню вартість компенсують.

Однак якщо банкноти визнані підробленими, вони вилучаються з обігу без відшкодування їхньої вартості та передаються правоохоронним органам для проведення відповідного розслідування.

Публикация НБУ в Telegram
Публикация НБУ в Telegram

Раніше ми писали, що, згідно з законодавством України, Нацбанк не здійснює жодних валютно-обмінних операцій для фізичних осіб, зокрема обмін банкнот іноземної валюти. Про те, куди звертатися для обміну значно пошкоджених банкнот іноземних валют, розповіли в НБУ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK