В Україні змінили правила продажу антибіотиків: Як отримати е-рецепт на ліки

Із сьогоднішнього дня українці отримуватимуть електронний рецепт на антибіотики.
В Україні змінили правила продажу антибіотиків: Як отримати е-рецепт на ліки
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 серпня українці купуватимуть антибіотики за електронним рецептом. Отримати його можна в установах, підключених до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Про це повідомила пресслужба МОЗ.

"Утім, рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, із серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент - електронний рецепт", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик:

  1. Звернутися на прийом до лікаря. Це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар-спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.
  2. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.
  3. Якщо заклад не працює з ЕСОЗ, лікар випише пацієнту паперовий рецепт.
  4. Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Читайте також:

"Відпуск антибіотиків за рецептом в аптеках буде здійснюватися тільки в тих регіонах країни, де немає обмежень у доступі до медичних послуг та лікарських засобів", - пояснили в міністерстві.

Крім того, ще один виняток поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери, як раніше, можуть закуповувати антибіотики в дистрибʼюторів без рецепта.

Раніше ми писали, що з серпня 2022 року пацієнти будуть отримувати електронні рецепти для придбання антибіотиків за власні кошти.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK