Від чого залежить розмір доплати до пенсії за понаднормовий стаж: Відповіли в ПФУ

За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам та 30 рокам жінкам пенсія за віком збільшується на 1%.
Від чого залежить розмір доплати до пенсії за понаднормовий стаж: Відповіли в ПФУ
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Розмір доплати за понаднормовий стаж залежить від тривалості страхового стажу та розміру пенсії, обчисленого за спеціальною формулою з урахуванням заробітної плати. Про це повідомили в Пенсійному фонді України.

Читайте також:

Наприклад, розмір пенсії жінки, обчислений за формулою з урахуванням страхового стажу 45 років 7 місяців, становить 2800 грн. Вона має 15 років стажу понад 30 років. За 15 років понаднормового стажу до пенсії нараховується доплата в розмірі 15%. Оскільки розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого стажу та заробітку (2800 грн), перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (2027 грн), то доплата обчислюється з такого прожиткового мінімуму.

Відтак розмір доплати за понаднормовий стаж становить 304,05 грн (2027,00 грн х 15%, де 2027,00 грн - це прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність).

Якщо розмір пенсії, обчислений за формулою, не перевищує прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, то розмір доплати визначається виходячи з обчисленої пенсії.

Читайте також:

Згідно з законодавством, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до закону, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком (не більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Зазначається, що законом збережено право на встановлення доплати за понаднормовий стаж у чоловіків понад 25 років, у жінок - понад 20 років, якщо їм пенсії призначені до 1 жовтня 2011 року та вони не перераховувалися з урахуванням заробітної плати, набутої після призначення пенсії.

Раніше ми писали, що 1 серпня в Україні стартувало фінансування пенсій за серпень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK