Українців просять відмовлятися від пошкоджених банкнот під час розрахунків: У НБУ назвали причину

Пошкоджені банкноти не слід приймати під час готівкових розрахунків, оскільки вони перестали бути платіжним засобом.
Українців просять відмовлятися від пошкоджених банкнот під час розрахунків: У НБУ назвали причину
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Національний банк України попередив про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками. Йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами з захоплених відділень банків. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Зазначається, що банкноти можуть бути пошкоджені механічним способом (обрізання не менше половини банкноти та її знищення; розрізання навпіл або на три частини; просвердлювання в банкноті трьох або більше отворів) або спеціальними розчинами чи іншими фарбуючими речовинами з зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти..

Читайте також:

"Якщо під час розрахунків вам пропонують пошкоджену банкноту, краще відмовитися та попросити іншу. Доречним також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, щоб зупинити дії зловмисників", - йдеться в повідомленні.

Нацбанк попереджає бізнес та громадян, що такі банкноти (пофарбовані, розрізані або з отворами) не потрібно приймати під час готівкових розрахунків, оскільки вони перестали бути платіжним засобом.

Читайте також:

Банки не мають права здійснювати обмін фізичним та юридичним особам пошкоджених вищезазначеними способами банкнот, а повинні вилучати їх, надсилати НБУ для дослідження та інформувати про подібні випадки правоохоронні органи.

У разі сумніву щодо справжності чи платіжності банкноти громадянам потрібно звертатися в будь-який банк. Підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості

Раніше ми писали, що в Національному банку України розповіли, як самостійно перевірити справжність банкнот на прикладі банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK