Зарплати, аліменти, соцдопомога - як зміняться виплати з 1 грудня

В Україні в грудні зросте прожитковий мінімум та прив'язані до нього соцвиплати.
Зарплати, аліменти, соцдопомога - як зміняться виплати з 1 грудня
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 грудня 2022 року в Україні зросте прожитковий мінімум, а також пенсії та соціальні виплати, які до нього прив'язані. Розбираємось, які зміни чекають на українців у грудні.

Читайте також:

Так, з 1 грудня розмір прожиткового мінімуму становитиме 2 589 грн на особу на місяць (узагальнений показник), що передбачено держбюджетом-2022.

Для основних соціальних та демографічних груп населення прожитковий мінімум буде таким:

  • діти віком до 6 років - 2272 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років - 2833 грн;
  • працездатні громадяни - 2684 грн;
  • особи, які втратили працездатність - 2093 грн.

Читайте також:

Зростання прожиткового мінімуму вплине на проведення індексації заробітної плати. Починаючи з грудня 2022 року, зарплати індексуються в межах 2684 грн.

Крім того, на підставі зміни прожиткового мінімуму в грудні буде проведено плановий перерахунок пенсій.

Водночас мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей до 6 років становитиме 1136 грн, а для дітей від 6 до 18 років - не менше 1416,5 грн (50% прожиткового мінімуму). При цьому мінімальний рекомендований розмір аліментів дорівнює розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто з 1 грудня для дітей віком до 6 років - 2272 грн, а від 6 до 18 років - 2833 грн.

Читайте також:

Виросте й допомога у зв'язку з вагітністю та пологами - 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, грошового забезпечення, допомоги з безробіття тощо), але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць, а саме не менше ніж 671 грн.

З 1 грудня призначення та виплати субсидій на оплату послуг ЖКГ замість органів соцзахисту населення проводитиме Пенсійний фонд. Для отримувачів субсидій та пільг нічого не зміниться.

Раніше ми писали, що з 1 грудня 2022 року в Україні відбудеться перерахунок пенсій. Він проводиться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK