З 1 січня всі страхові виплати здійснює ПФУ: що це означає для українців

З 1 січня виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме ПФУ.
З 1 січня всі страхові виплати здійснює ПФУ: що це означає для українців
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України. Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Відповідно до Закону №2620 з 1 січня виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України, а Пенсійний фонд України.

Читайте також:

"Попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, розмір цих виплат для громадян зберігається, а розмір деяких навіть збільшується", - йдеться в повідомленні.

Єдине, що змінюється, - орган, який забезпечуватиме такі виплати. Отже, тепер ПФУ виплачуватиме:

  •  допомогу по тимчасовій втраті працездатності;
  • допомогу  по вагітності і пологах;
  • допомогу на поховання застрахованим особам в т. ч. потерпілим на виробництві;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Реабілітація постраждалих на виробництві також фінансуватиметься й надалі.

Читайте також:

Зазначається, що держава зберігає всі виплати й забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшено вдвічі порівняно з 2022 роком - до 3,3 млрд грн.

Змінюється лише джерело фінансування цих видатків. Фінансування реабілітації постраждалих відбуватиметься за рахунок Національної служби здоров'я України (НСЗУ), забезпечення допоміжними засобами реабілітації - за рахунок державного  Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ).

"На сьогодні Пенсійний фонд володіє Державним реєстром застрахованих осіб, Електронним реєстром листків непрацездатності, тобто інформація, необхідна для нарахування лікарняних вже наявна у страховика. Це дозволить зробити процес нарахування більш зручним як для роботодавців, так і для заявників, оскільки послуга буде надаватися безпосередньо через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Наголошу, що  хвилюватися щодо страхових виплат українцям не варто: умови їх надання та розміри не змінюються", - наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Читайте також:

Пенсійний фонд України тепер здійснює:

  • призначення страхових виплат та надання соціальних послуг;
  • профілактику нещасних випадків;
  • проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;
  • контроль за використанням страхувальниками страхових коштів.

У відомстві додали, що 27 грудня уряд ухвалив постанову, якою розпочав процедуру припинення ФССУ як окремої установи, яка має завершитися не пізніше 1 травня 2023 року.

Раніше ми писали, що 27 грудня Кабінет Міністрів припинив діяльність Фонду соціального страхування, приєднавши його до Пенсійного фонду України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK