Лікарняні у 2023 році: що змінилося в Україні

Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам не змінилися.
Лікарняні у 2023 році: що змінилося в Україні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Зазначається, що для отримання фінансування за лікарняними від ПФУ роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. 

Читайте також:

При цьому форма заяви-розрахунку залишилася незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінилися.

Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше, - 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня - за рахунок страхових коштів. У разі лікарняних унаслідок нещасного випадку на виробництві - з 18 дня непрацездатності. 

Водночас закон скоротив час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від ПФУ.

Читайте також:

"Якщо раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку", - йдеться в повідомленні.

Така заява-розрахунок подається до ПФУ через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.

Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб. 

Раніше ми писали, від чого залежить розмір допомоги за лікарняними.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK