В Україні спростили умови погашення споживчих кредитів: кого стосується

На період воєнного стану й протягом 30 днів після нього буде запроваджено механізм обов'язкової реструктуризації.
В Україні спростили умови погашення споживчих кредитів: кого стосується
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Верховна Рада схвалила в другому читанні урядові законопроєкти №9051 та №9052, які спрощують умови погашення окремих видів споживчих кредитів для ВПО й осіб, що проживають на уражених війною територіях. Про це повідомили в Мінреінтеграції.

Читайте також:

Так, на період воєнного стану та протягом 30 днів після нього буде запроваджено механізм обов'язкової реструктуризації. Він діятиме за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім'ї;
  • якщо споживач є батьком чи матір'ю багатодітної сім'ї, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг;
  • якщо споживач або член його сім'ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу споживача та членів його сім'ї не перевищує двох мінімальних заробітних плат.

Зазначається, що позичальники повинні постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться (велися) бойові дії чи ТОТ, не мати простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.

Читайте також:

Зі свого боку законопроєкт №9051 також встановлює заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану й протягом 30 днів після його закінчення. А відповідно до законопроєкту №9052 доходи позичальників, отримані внаслідок проведеної реструктуризації, звільняються від оподаткування.

Раніше ми писали, що Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини підготував роз'яснення про особливості виконання зобов'язань за кредитом в умовах воєнного стану.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK