Українців попередили про нову схему шахраїв: як дурять

В Україні поширюється шахрайська схема під виглядом отримання коштів начебто від міжнародної організації.
Українців попередили про нову схему шахраїв: як дурять
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українців застерігають від нової шахрайської схеми з використанням персональних даних. Про це повідомили в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Читайте також:

"До нас звернувся громадянин України щодо здійснення стосовно нього невідомою особою шахрайських дій із використанням його персональних даних. За словами заявника, він переглядав стрічку в соцмережі TikTok і натрапив на відео про можливість отримання коштів начебто від міжнародної організації. Це відео містило покликання на вебсайт. Після введення персональних даних на цьому вебсайті шахрай заволодів обліковим записом Telegram заявника та розіслав від його імені повідомлення всім його контактам", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в цьому повідомленні було прохання позичити кошти на день. Унаслідок аферист привласнив гроші заявника.

Читайте також:

"Щоб не стати жертвою зловмисників, необхідно не розголошувати свої персональні дані на сумнівних, неперевірених вебсайтах, а також уважно ставитись до отриманих повідомлень", - наголосили в Офісі омбудсмена.

Там нагадали, що за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) передбачена кримінальна відповідальність за статтею 190 ККУ.

Читайте також:

Також за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність за статтею 182 ККУ.

Якщо людина стала жертвою шахрайських дій, необхідно звернутися до Національної поліції України з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Раніше ми писали, що в Черкаській області викрили шахрайок, які, представляючись працівниками банків, ошукали громадян на понад 750 тисяч грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK