Доплати та перерахунки: у ПФУ розповіли про пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів

Пенсіонерам, які продовжили працювати після призначення пенсій, перерахунки проводяться через кожні 2 роки.
Доплати та перерахунки: у ПФУ розповіли про пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів
Ілюстративне фото / pixabay.com

Українці мають право призначити пенсію, отримувати її та продовжувати працювати навіть на тій же посаді, крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років. Від чого залежить доплата до пенсії за понаднормовий стаж та за яких умов проводиться перерахунок пенсій для осіб, які продовжують працювати, розповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Лариса Дика.

Читайте також:

Вона повідомила, що за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш як на 1% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

"Наразі розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становить 2093 грн. Отже, максимальний розмір доплати - 20,93 грн. До прикладу, якщо в пенсіонера понад обов'язкову норму страхового стажу є ще 10 років, то його доплата становитиме 209,30 грн", - пояснила Дика.

Читайте також:

За її словами, пенсіонерам, які продовжили працювати після призначення пенсій, перерахунки проводяться через кожні 2 роки.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться з урахуванням стажу після попереднього призначення (перерахунку) пенсії або з урахуванням стажу та заробітної плати після попереднього призначення (перерахунку) пенсії. Обирається найвигідніший варіант перерахунку.

Читайте також:

Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядаються (збільшуються) при зміні прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком, доплата за понаднормовий стаж, які залежать від прожиткового мінімуму, перераховуються лише непрацюючим пенсіонерам. Працюючим пенсіонерам при зростанні прожиткового мінімуму доплата за понаднормовий стаж перераховується після звільнення з роботи.

Читайте також:

Експертка зазначила, що для визначення належного розміру пенсії важливо вчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про факти працевлаштування та звільнення.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді розповіли про порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK