Чи можуть в Україні забирати житло за борги з комуналки - відповідь експерта

Достатньо мати будь-яку суму боргу, щоб потрапити до реєстру боржників.
Чи можуть в Україні забирати житло за борги з комуналки - відповідь експерта
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Воєнний стан в Україні не звільняє від обов'язку сплачувати комунальні послуги. Чи можуть у боржників за комуналку забирати майно, розповів у коментарі "РБК-Україна" керуючий партнер юридичної компанії Winner Ігор Ясько.

Читайте також:

"Під час воєнного стану стягнення боргів ЖКГ можливе, але судова практика свідчить про те, що частіше накладають арешт на банківські рахунки, нерухомість (не дозволяється користуватися коштами вище дозволеної суми і вчиняти правочини з власністю), але дуже рідко на квартири і авто звертається стягнення. Про це мова може йти, якщо суми заборгованості дуже великі", - розповів юрист.

Він нагадав, що заборгованість за житлово-комунальні послуги за період після 24 лютого 2022 року заборонено стягувати з людей, які виїхали з окупованих територій або регіонів, де тривають бойові дії.

Читайте також:

Достатньо мати будь-яку суму боргу, щоб потрапити до реєстру боржників.

"Установа, яка надає комунальні послуги, звертається до суду з позовом про стягнення боргу, отримує рішення (частіше за все позитивне, якщо боржник не звернеться до юристів і не надасть докази на свою користь) та виконавчий лист", - пояснює Ясько.

Читайте також:

Він додав, що наступним кроком є звернення до державного чи приватного виконавця з заявою про відкриття виконавчого провадження. Виконавець на підставі виконавчого листа вносить інформацію про особу боржника до реєстру.

Раніше ми писали, яка відповідальність у разі прострочення за кредитами під час війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK