Шопінг в інтернеті: як уберегтися від шахраїв та не залишитися без грошей

Як не стати жертвою шахраїв під час онлайн-шопінгу.
Шопінг в інтернеті: як уберегтися від шахраїв та не залишитися без грошей
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Однією з найбільш розповсюджених шахрайських схем є продаж неіснуючих товарів за зниженими цінами. Як не стати жертвою аферистів під час онлайн-шопінгу, розповіли в Національній поліції.

Читайте також:

"Слід пам'ятати, що шахраї намагаються максимально замаскуватися під добросовісних продавців, на своїх ресурсах розміщують гарні фото товарів, швидко відповідають охочим придбати речі та залишають фейкові позитивні відгуки "покупців", - йдеться в повідомленні.

Так зловмисники намагаються переконати покупців здійснити повну або часткову оплату.

Читайте також:

Ще однією популярною в шахраїв схемою заробітку є фішинг - створення ресурсів, які зовні схожі на популярні інтернет-магазини. При спілкуванні "продавці" переконують громадян перейти за фішинговим посиланням для оплати товару. 

"Сплачуючи на таких сайтах, покупці фактично передають дані банківської картки зловмисникам. Отримуючи таку інформацію, шахраї привласнюють гроші з рахунків громадян", - зазначили в поліції.

Читайте також:

Українцям рекомендують дотримуватися таких порад для безпечного шопінгу в інтернеті:

  • купуйте та сплачуйте лише на перевірених ресурсах, перевірте правильність URL-адреси необхідного сайту, навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • сплачуйте гроші після отримання товару аби мінімізувати ризики втрати грошей;
  • не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код та термін дії);
  • заведіть окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, на яку переказуйте лише ту суму, що необхідна для оплати;
  • у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні месенджери: туди зловмисники можуть надіслати фішингові посилання;
  • перевіряйте сайти онлайн-магазинів перед оплатою товару на сервісі Кіберполіції "STOP FRAUD" або на сервісі Асоціації "ЄМА" CheckMyLink.

Раніше ми писали, що шахраї навіть в умовах війни не перестають шукати способи ошукати громадян. Для отримання прибутку вони можуть використовувати номери телефонів користувачів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK