Як українці ставляться до біженців та внутрішніх переселенців - опитування

Більшість українців прихильно ставляться до переселенців та біженок із дітьми за кордоном.
Як українці ставляться до біженців та внутрішніх переселенців - опитування
Ілюстративне фото / Getty Images

Більшість (85%) українців має тепле ставлення до внутрішньо переміщених осіб (ВПО), ще 10% - нейтральне. При цьому холодне ставлення мають тільки 5%, свідчать результати соціологічного дослідження до Дня Незалежності, проведеного агенцією "Рейтинг" 16-20 серпня 2023 року.

Читайте також:

До мешканців окупованих територій Херсонської й Запорізької областей ставлення теж є дуже позитивним: 83% - тепле, 11% - нейтральне, тільки 5% - холодне.

Водночас ставлення до мешканців окупованого Криму є більш прохолодним: 46% - тепле, 23% - нейтральне, 31% - холодне. До мешканців так званих "ДНР"/"ЛНР" ставлення більш негативне: 59% - холодне, 18% - нейтральне, 22% - тепле. Молодші мають трохи краще ставлення до цих двох категорій. 

Читайте також:

Відповідно до опитування загалом стать людини, яка виїхала, суттєво визначає ставлення суспільства до неї. Найбільш позитивне ставлення в суспільстві сформувалося до біженок-жінок із дітьми: 83% мають тепле ставлення до них, 11% - нейтральне, 5% - холодне. До жінок біженок без дітей ставлення є скоріше позитивно-нейтральним: 47% - тепле, 25% - нейтральне, 27% - холодне.

Зазначається, що для чоловіків призивного віку, які виїхали, наявність дітей також поліпшує їх оцінку, але не так суттєво, як у жінок. Так, 37% мають тепле ставлення до чоловіків-біженців із дітьми, 26% - нейтральне, 36% - холодне. 

Читайте також:

А до чоловіків, які не мають дітей і виїхали за кордон, ставлення є найбільш негативним: 70% мають холодне ставлення, 16% - нейтральне, усього 13% - тепле. Водночас до чоловіків призивного віку, які не служать на фронті, але залишилися в Україні, ставлення є більш нейтральним: 39% - тепле, 32% - нейтральне, 30% - холодне. 

Також дуже позитивним є ставлення до старших людей, які виїхали (78% мають тепле ставлення, 17% - нейтральне, 6% - холодне). До студентів-біженців ставлення менш тепле (60% - тепле, 24% - нейтральне, 16% - холодне). 

Читайте також:

Опитування проводилося серед 6050 респондентів, зокрема 700 внутрішньо переміщених осіб, які перебувають в Україні, та 750 біженців з України.

Нагадаємо, переважна більшість (69%) українців вважає, що в найближчі 5 років на Україну чекає розвиток. 21% громадян думає, що буде застій.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK