Які документи потрібні для виїзду за кордон на авто: поради від МВС

При перетині державного кордону автомобілем необхідно мати при собі певні документи.
Які документи потрібні для виїзду за кордон на авто: поради від МВС
Ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

У реаліях сьогодення виїзд за кордон може бути спонтанним або життєво необхідним. Наприклад, за гуманітарною допомогою, амуніцією тощо. У Міністерстві внутрішніх справ надали перелік документів, які необхідно мати при перетині кордону на автомобілі.

Читайте також:

Якщо вирішили виїхати з України своїм автомобілем, при собі треба мати:

  • посвідчення водія;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, оформлене на ім'я водія або пасажира;
  • розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов'язковим за наявності позначення UA на номерному знаці;
  • треба укласти договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, тобто міжнародну страховку "Зелена карта".

Читайте також:

Крім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України). 

Водій, який не є власником авто, повинен мати такий же перелік документів, як і власники. У такому разі свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім'я кермувальника або пасажира. 

Читайте також:

Для цього необхідно разом із власником автівки звернутися до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. Після повернення з-за кордону свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім'я кермувальника треба повернути в сервісний центр МВС упродовж 10 днів.  

Довіреність на право керувати чужим автомобілем за кордоном буде дійсна за кількох умов:

  1. Документ потрібно перекласти мовою країни, у якій будете перебувати.
  2. Легалізувати документ у встановленому порядку (виконати процедури, які необхідні для визнання документа виданого в іншій країні  - апостиль або консульська легалізація).

Читайте також:

"Ця процедура є складнішою, тож краще все таки оформити свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що після сплеску виїздів з України на початку повномасштабної війни різниця між кількістю людей, що виїхали й повернулися, становить лише 2,4 млн громадян.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK